Eskişehir Valisi Azmi Çelik, Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle mesaj yayımladı.
Vali Çelik, “Büyük Önder Atatürk’ün ‘Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir’ diyerek bizlere emanet ettiği cumhuriyetimizin kuruluşunun 93. yıldönümünü, milletçe kutlamanın haklı gururu ve coşkusu içindeyiz” ifadelerini kullandı.
Cumhuriyetin, çağdaş yaşamı, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, birey haklarının korunduğu, tamamen millet iradesini gözeten, barışçıl, laik, demokratik, sosyal hukuk devletini ifade ettiğini aktaran Çelik, şunları kaydetti:
“Cumhuriyet; kimsenin kökeni, inancı, mezhebi, kültürü ve kılık kıyafeti üzerinden ötekileştirilmesine izin vermez. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ ün ifadesiyle “ Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir”. Bu yönüyle yaradılanı Yunus Emre gibi Yaradan’ dan ötürü seven aziz milletimizin özüne en uygun yönetim biçimidir. Cumhuriyet; Anadolu insanının Büyük Atatürk önderliğinde verdiği emsalsiz mücadelenin, onurlu duruşunun, vatan sevgisinin, egemenliğine sahip çıkma ve bağımsız yaşama iradesinin ortaya çıkardığı bir eserdir. Cumhuriyet, birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğimizde, olmaz denilenleri başardığımızın en büyük ispatıdır.”
“Bugün Türkiye Cumhuriyeti, hatırı sayılır bir güç ve istikrar unsuru olan bir dünya devletidir”
Çelik, Türkiye’nin geldiği noktadan da bahsederek, şöyle devam etti:
“İleri demokrasisi, köklü tarihi geçmişi, zengin kültürü ve jeopolitik konumuyla bölgemizin ve dünyanın parlayan yıldızı olan güçlü Türkiye Cumhuriyeti, aralıklarla ve karanlık güçlerin girişimleriyle içerden ve dışardan çökertilme girişimlerine maruz kalmasına rağmen her defasında, milletçe bu girişimlerin üstesinden gelmiş, aradan geçen 93 yılda başta demokrasi, insan hakları, eğitim, sağlık, bilim, ulaştırma olmak üzere tüm alanlarda önemli mesafeler katetmiştir. Bugün Türkiye Cumhuriyeti; artık her alanda dev atılımlar gerçekleştirmiş bölgesinde en gelişmiş ülke, hatırı sayılır bir güç ve istikrar unsuru olan bir dünya devletidir. Ülkelerarası rekabetin yaşandığı bu dönemde, ülkemiz bilgiye önem vererek, teknoloji ve ekonomi alanında önemli başarılara imza atmıştır. 29 Ekim 1923 tarihi, sadece Cumhuriyetin ilanını ifade etmez, aynı zamanda bizlere umut veren bir diriliş destanında milletimizin küllerinden doğuşunu anlatır. İstiklal Marşı’ mızda ifadesini bulduğu gibi “ Hayasızca bir akın” la milletimizi esaret altına almaya kastedenlere karşı kendisini siper eden bir ecdadın torunları olarak, 15 Temmuz’ da da “ Hakk’ a tapan milletimize” kurşun sıkan hainler karşısında aynı iman ve kararlılıkla milli iradeye sahip çıktık. Cumhuriyetimiz kurulurken, bu ülkenin dört bir yanından çıkıp vatanın bağımsızlığı uğruna cephede can veren şehitlerimiz gibi bugün de cumhuriyet uğruna, vatan uğruna terörle mücadele ederken canlarını feda eden şehitlerimiz de bizim için aynı değerdedir. Bu duygularla Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, milletimizin gönlünde ölümsüzleşen silah arkadaşları ile canlarını vatan uğrunda feda eden ve 15 Temmuzda bu toprakları bir kez daha bizlere vatan kılan tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, Eskişehirli vatandaşlarımızın ve milletimizin Cumhuriyet Bayramını yürekten kutluyor, sevgi ve saygı sunuyorum.”