Eskişehir Valisi Azmi Çelik, 3 Ekim Dünya Çocuk Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Mesajında, tüm dünyayla birlikte Türk milleti olarak her Ekim ayının ilk pazartesi gününün ‘Dünya Çocuk Günü’ olarak kutlandığını belirten Vali Çelik, çocukların iyi yetiştirilmesi ve değişen yaşam koşullarına uyum sağlamaları için gerekli ortamların hazırlanmasının herkesin ortak çabası olduğunu dile getirdi. Çocukların gelecek olduğunu ve onların yolunu açmanın azminde olduklarını bildiren Çelik, mesajında, “Her çocuk kendisinin ya da ailesinin ırk, dil, din, cinsiyet, renk, siyasi görüş ve kökeni bakımından hiçbir ayrım yapılmaksızın eşit haklara sahiptir. Geleceğimizin teminatı ve yöneticisi olan çocuklarımızın; araştıran, sorgulayan, kendine güvenen, yeniliklere açık, demokrasiyi ve çağdaş yaşamı özümsemiş bireyler olarak yetişmelerini sağlamalıyız. Başta eğitim olmak üzere sağlık ve barınma sorunu olmayan, her türlü istismardan korunmuş, üreten, özgüveni olan, düşünen, çevresi ile olumlu iletişim kuran, kendini geliştirmiş, geçmişini unutmayan ve geleceğe umutla bakan çocuklar yetiştirmek için çaba gösteren milletler, gelişimlerini sürdürerek geleceğe güvenle bakabilmektedir” diye bildirdi.
940 kişiye 5 Milyon 750 Bin TL destek
2016 yılında bugüne kadar ekonomik güçlük çeken 940 kişiye toplam 5 Milyon 750 Bin TL sosyal ve ekonomik destek verilerek aile yanında bakımların sağlandığını aktaran Vali Azmi Çelik, “Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüzce; ihtiyaç içerisindeki tüm çocukların öncelikle kendi ailesi yanında, mümkün değilse koruyucu aile, evlat edindirme yoluyla korunması, bakımı veya sosyal ve ekonomik destek, rehberlik, rehabilitasyon, koruyucu ve önleyici hizmetlerle iş ve meslek sahibi yapılarak topluma yararlı bireyler haline getirilmelerine çalışılmaktadır. Evlat edindirme hizmeti olarak 2016 yılında 6 çocuk aile yanına yerleştirilmiştir. Ayrıca koruyucu aile hizmeti alanında 61 çocuğumuzun bakım, eğitim ve yetiştirilme bedeli olarak 2016 yılında bugüne kadar 715 Bin 500TL ödenmiştir. Son dönemde en çok 6-8 çocuğun barınıp yaşamlarını sürdürebileceği, arkadaşlık ve komşuluk gibi kavramları doyasıya yaşayabileceği ‘Çocuk Evleri Projesi’ hayata geçirilmiş olup 15 adet çocuk evimizde çocuklarımızın korunma ve bakımlarına yönelik tüm ihtiyaçları karşılanmaktadır. İlimizde 13-18 yaş arası gruplara hizmet vermek üzere 5 adet dubleks ev ile 1 adet idari binadan oluşan 50 kapasiteli Çocuk Evleri Sitesi de inşa edilmiş ve 41 erkek çocuğumuz bu sitede korunma ve bakım altında bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.
Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Egemenliğin temsilcisi olan TBMM’nin kuruluşunu çocuklara armağan etmiş olmasının dünyada ilk ve tek örnek olduğuna dikkat çeken Çelik, tüm çocukların Dünya Çocuk Günü’nü kutladığını aktardı.