1-

Ey Oğul!
Sözünün seviyesini yükseltebildiğin kadar yükselt, sesinin seviyesini düşürebildiğin kadar düşür.
2-
Ey Oğul!
Ruhunun isteklerini artırabildiğin kadar artır, bedeninin isteklerini azaltabildiğin kadar azalt.
3-
Ey Oğul!
İyileri ve doğruları sevebildiğin kadar sev, kötüler ile eğrilerden nefret edebildiğin kadar nefret et.
4-
Ey Oğul!
Kâlbini sevgiye ve güzelliğe açabildiğin kadar aç, kâlbini öfkeye ve çirkinliğe kapatabildiğin kadar kapat.
5-
Ey Oğul!
Ata ve baba dostlarına hürmet edebildiğin kadar hürmet et ve vefa göster, ata ve babanın dost olmadıklarından uzak durabildiğin kadar uzak dur ve mesafeli ol.
6-
Ey Oğul!
Zenginlikçe senden yukarıda olanlara gözünü kapatabildiğin kadar kapat ve sabret, zenginlikçe senden aşağıda olanlara gözünü açabildiğince aç ve şükret.
7-
Ey Oğul!
İlim ve irfan sahipleri ile sohbet edebildiğin kadar sohbet et, cahil ve kendini bilmezler ile sohbetten kaçabildiğin kadar kaç.
8-
Ey Oğul!
Hayır ve hasenat yolunda yürüyorsan ömrünün olabildiği kadar uzun olması, Allah muhafaza, şer ve zarar yolunda yürüyorsan, ömrünün olabildiği kadar kısa olması daha efdaldir.
 
9-
Ey Oğul!
Allah rızası için, iyilik ve takva sahipleri kişiler ile yardımlaşabildiğin kadar yardımlaş, kötü ve bencil kişilerden uzaklaşabildiğin kadar uzaklaş.
10-
Ey Oğul!
Haklıysan doğru bildiğin yolda, çekinmeden mücadele edebildiğin kadar mücadele et, haksızsan inat etme, mümkün olduğu kadar erken doğru yola gelmeye bak.
11-
Ey Oğul!
Aklın ve vicdanın her daim iyiliği ve yararlı şeyleri emreder, aklın ve vicdanının yolunda yürüyebildiğin kadar yürü, nefis ve şeytan her daim kötülüğü ve zararlı şeyleri emreder, nefsine ve şeytana karşı durabildiğin kadar karşı dur.

- - - -