Magazin

Çerkes sofrasından

Abone Ol

yağda kızartılmış haluj

Haluj

Çerkes peyniri

Çerkes mutfağının lezzetli yemeklerinden Şipsi

Haluj

Psi Haluj (Metez)

Denizli, Çardak, Hayriye Hable mamıse yapımı

Çerkes Tavuğu

Mamıse ( mamıs, mamırse)..

Haluğ Fabe, Yanında da Tereyağı, Turşu

Şelame

HALUĞ FABE

ABAZA PEYNİRİ

Şıps-Baste

PSİHALİVE

Şıps Paste (foto:Derya Daşdemir Keçe) ŞIPSI - PASTE TARİFİ Malzemeler; Tavuğu için; 1 bütün tavuk 1 Çay kaşığı Tuz 1 Büyük baş sarımsak Sarımsağı dövmek için ayrıca 1 tatlı kaşığı tuz Şıpsı için; 2 Adet orta boy kuru soğan 1 Çay bardağı sıvı yağ 1 Tatlı kaşığı pul biber 5 Yemek kaşığı un Paste için; 2 Su bardağı pilavlık bulgur Yapılışı; Tavuk yıkanır, ayıklanır, derisi yüzülür ve parçalara ayrılır. 1,5 litre su ve 1 çay kaşığı tuz ilavesi ile iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanmış tavuk derince bir kaba alınır. 1 Tatlı kaşığı tuz ile birlikte dövülen bir baş sarımsak, suyu süzülmüş tavuk ile iyice karıştırılır. Derin kabın kapağı kapatılır ve arada bir karıştırarak sarımsak ve tuzun et tarafından iyice emilmesi sağlanır. Bu işlemi şıpsı yapımına başlamadan yaklaşık 1 saat önce yapmak etin tuz ve sarımsağı iyice emmesini sağlamak için uygun olur. Tavuklar ayrı bir yerde beklerken, derin bir tencerede rondodan geçirilmiş kuru soğanlar ile sıvı yağ birlikte kavrulmaya başlanır. Soğan biraz sararıp, yumuşayınca pul biber ilave edilir. 1-2 kez karıştırdıktan sonra bu karışıma tavuğu haşlamak için kullanlan 1,5 litre et suyu ilave edilip kaynamaya bırakılır. Et suyu kaynarken ayrı bir kase içinde 1su bardak soğuk ile 5 yemek kaşığı un karıştırlararak ezilir. Koyu kıvama getirilen bu karışım tencerede kaynamakta olan et suyuna yavaş yavaş eklenir. Eklenirken karıştırılarak topaklaşması önlenir. 10-15 dakika kaynatılır. Kaynamaya başlayınca sarımsak sosu içinde bekletilen tavuk etleri şıpsıye ilave edilir. 1 taşım daha kaynatılır. Pasta yaparken ise; sıcak su derin bir tencere içinde ocağa konur ve tuz ve yıkanmış bulgur ilavesi ile kaynamaya bırakılır. 15-20 dakika kısık ateşte kaynayan bulgurun bir hamur kıvamına gelmesi beklenir.Biraz fazla pismis bulgur pilavi gibi... Pişince ocaktan alınır ve kalın ve büyük tahta spatula ile ile kıvama gelene kadar yoğurulur. FOTO VE TARİF:Sieda Nur