Magazin

Çerkes Soykırımını Tanıyan Ülkeler | Hangi Ülkeler Tanıdı

Abone Ol

Gürcistan Çerkes katliamını ‘soykırım’ olarak tanıdı Gürcistan Meclisi, Çerkeslerin 19. yüzyılda Rus çarlık güçleri tarafından katledilmesini 'soykırım' olarak nitelendirdi. Çerkesler, Rusların 1860-64 yıllarında 1,5 milyon soydaşlarını katlettiğini belirtiyor. Yaklaşık bir buçuk milyon kişi ise gemilerle Osmanlı topraklarına sığınmıştı. Bunun bir kısmının ise kötü şartlardan dolayı hayatını kaybettiği ve denizlere atıldığı belirtiliyor Meclisi'nin bu kararıyla, Gürcistan 'Çerkes soykırımı'nı tanıyan ilk ülke oldu. Gürcistan Meclisi Kuzey Kafkasya komisyonu, konuyu 2010 yılında gündemine taşımıştı. Kısa bir süre önce ise çalışmaların son bulduğu bin sayfalık bir raporla kamuoyuna duyurulmuştu: “19. Yüzyılda yaşanan Rusya Kafkasya savaşı sırasında Rusya’nın askeri ve siyasi yöneticileri Çerkes halkının toplu katliamına imza atarak bölgeye Rusları ve Kazakları yerleştirdi. Çerkes halkının yüzde 20’si katledildi. Bu rakam dünya kamuoyunda soykırım olarak kabul görmekte.” Komisyon içerisinde yer alan Tiflis devlet üniversitesinin öğretim görevlisi Prof. Merab Çuhua, milletvekillerininbu katliamları soykırım olarak görmesini talep etmişti. Kafkasya uzmanı Mamuka Areşidze konunun Gürcü meclisinin gündemine taşınacağını ancak nihai kararın verilmeyeceğini öngörüyordu. Areşidze, soykırım tartışmalarının meclis gündemine taşınmasından sonra Ermenilerin de benzer bir taleple öne çıkabileceğini düşünüyordu. Rus uzmanlara göre Gürcistan Ermenileri 1915 olayları konusunda da benzer bir kararın alınması için vekillere baskı yapacak. Bu durumda ise Tiflis’in en yakın müttefikleri içerisinde yer alan Türkiye ile sorunlar yaşanabilecek. Ancak komisyon başkanı Nugzar Çiklauri bir açıklama yaparak kendilerinin dünya soykırım iddiaları ile değil Kuzey Kafkasya soykırımları ile ilgilendiğini ve bunun dışındaki konuların gündeme taşınmasının kesinlikle söz konusu olamayacağını duyurdu. Bilindiği gibi, eski Ukrayna yönetiminin, 1930'lu yıllarda milyonlarca Ukraynalının açlıkla öldürüldüğü ve bunun için tazminat ile özür dilenmesini öngören golodomor talepleri, Kremlin tarafından sert bir dille eleştirilmiş hatta iki ülke arasındaki ilişkiler kopma noktasına gelmişti. Gürcistan iddiaları karşısında ise Kremlin, sessiz kaldı, sadece bazı Rus vekillerin açıklamaları ile yetinildi.

Dünyada Gürcistan'dan başka Çerkes Soykırımını tanıyan ülke yok. Türkiye'nin bu konudaki tuutmuyla ilgili ise bir çok eleştiri var.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, tarihe “Çerkes Sürgünü” olarak geçen ve her yıl 21 Mayıs’ta anılan büyük felaketin, öz vatanlarından sürgün edilen Kafkas halklarının hafızalarına kazındığını ve kalplerinde derin yaralar açtığını belirtti.

Bilgiç, konuya ilişkin soruya cevabında Çarlık Rusyası’nın Kafkasları 19. yüzyıl boyunca süren istilası sırasında yaşanan çarpışmalarda, ardından da bölgede yürütülen zulüm ve katliamlar neticesinde Kafkasya toplumlarının yüz binlerce kayıp verdiğini ve sağ kalanların çoğunun Anadolu’ya göç ettiğini hatırlattı.

"Tarihe Çerkes Sürgünü olarak geçen ve her yıl 21 Mayıs’ta anılan bu büyük felaket, öz vatanlarından sürgün edilen Kafkas halklarının hafızalarına kazınmış ve kalplerinde derin yaralar açmıştır." ifadelerini kullanan Bilgiç, insanlık tarihindeki en büyük kırımlardan birini teşkil eden bu mezalimde ölenleri saygıyla andığını kaydetti.

ÇERKESLER: TÜRKİYE SOYKIRIMI TANISIN Çerkes Dernekleri Federasyonu (Çerkes-Fed) Başkanı Nusret Baş, "Biz Türkiye Cumhuriyeti parlamentosundan Çerkes soykırımını araştırmasını ve soykırımı tanımasını talep ediyoruz." dedi. Baş, "21 Mayıs 1864 Çerkes Sürgünü ve Soykırımı"na ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu. 1864'ün bir toplumun yok edildiği, zulme uğradığı, vatanından sürüldüğü, bütün hak ve hukukunun yerle bir edildiği, Çerkesler için bir kalp sızısı, unutulmaz acıların hatırlandığı bir tarih olduğunu ifade eden Baş, bundan sonra da bu kalp sızısının devam edeceğini söyledi.

Çerkes-Rus savaşlarının, 1763’te başladığını, 1864’e kadar sürdüğünü anımsatan Baş, şunları kaydetti: "Kafkasya çok güzel tabiatı olan, çok güzel bir vatandır. Çerkeslerin takriben 2 bin 500 senedir hür ve özgür yaşadıkları bir vatandır. Çarlık Rusya’nın da sıcak denizlere inme politikası vardı ve onun önünde Çerkesleri engel olarak görüyordu. Çerkesler de hem vatansever, hem cengaver hem de yiğit insanlardı. Ve 101 sene müddetle vatanlarını korudular. Birebir savaştılar. Hiçbir aile yoktur ki 1-2-3 ferdini savaşta kaybetmemiş olsun. Ama orantısız bir güç vardı. Bir tarafta Rusya vardı, diğer tarafta bir avuç Çerkes. 100 senenin sonunda Çerkeslerin son birliklerinin yok edildiği tarihtir 21 Mayıs. Çerkeslerin teslim olduğu tarihtir. Dolayısıyla bu mücadele gayri nizami ve gayri ahlaki bir mücadeledir. Çünkü sivil insanların yok edildiği, ormanların, tarlaların yakıldığı, her türlü ahlaksızca savaşın yapıldığı bir mücadele bu. Onun için biz buna gerçek anlamda Çerkes soykırımı diyoruz. BM’nin ifade ettiği bütün maddeleri uyan tek soykırım Çerkes soykırımıdır. Onun için dostlarımıza ve bütün dünyaya bunu soykırım olarak ilan ediyoruz."