Magazin

Kahramanmaraş'ta Ne Yenir? diye merak edenler için 17 muhteşem lezzet

Abone Ol

Türkiye'nin Akdeniz Bölgesinde bulunan bir il olan Kahramanmaraş, tarihi yerleri ve doğa güzelliklerinin yanında mutfağıyla da gözleri şenlendiren bir şehir. Mutfağının zenginliği sağ olsun Kahramanmaraş'ın meşhur yemekleri saymakla bitmez. Dondurmasından tarhanasına, çöreğinden un sucuğuna Maraş'ta neler yenir neler...

Adını Türkiye'ye yaymış olan Kahramanmaraş'ın meşhur tatlılarından yapımının ustalık gerektirdiği çorbalarına kadar daha birçok tatlarıyla Maraş, midenizi tıka basa doyuracak bir mutfağa sahiptir. Uzun lafı kısası Kahramanmaraş'a aç gidilir tok dönülür. İşte, Kahramanmaraş'a gidip de yemeden dönmemeniz gereken 17 yemek!

1. Tadı damaklardan ayrılmayan Maraş dondurması Özellikle de yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurmanın hası Kahramanmaraş'ta yenir! Keçi sütünün verdiği sakızımsı ve sert dokusuyla Maraş dondurması tüm Türkiye'de adını duyurmuş bir lezzet. Denemenizi öneririz!

2. Her halinin bir başka güzel olduğu tarhana Kahramanmaraş'ta tarhana sadece çorbası yapılarak değil akla hayale gelmeyen birçok formda tüketiliyor. Bunlardan başlıcası ise güneşin altında kurutulan tarhanaları çerez niyetine yemek oluyor.

3. İç pilavın en güzel hali olan Acem pilavı İçerisinde kuzu eti, bolca baharat, havuç ve kuş üzümünü içeren Acem pilavı, akıllara durgunluk yaratan bir lezzete sahip! Maraş pilavı olarak da bilinen bu pilavın yanına her şeyin yakıştığını söylemeden geçemeyeceğiz.

4. Tadının arkasındaki gizemin hazırlanış aşamasında yattığı Maraş köftesi Türkiye tam bir köfte ülkesi desek yeridir! Birçok ilindeki farklı türdeki köfteleriyle dikkat çektiği gibi Kahramanmaraş'taki köftesiyle de cazibesini arttırmaya devam ediyor. Kimyonun ve pişerken arasına konulan sebzelerin verdiği o enfes aromayla Maraş köftesi mutlaka denenmesi gereken tatlar arasında yerini alıyor.

5. Sınırları zorlayan tadıyla Eli Böğründe Kuzu etinin sebzelerle buluştuğu o mükemmel yemek: Eli Böğründe. Bir tepsinin içinde arpacık soğanlar, domatesler, sarımsaklar, biberler ve kuzu etleriyle eli böğründe Maraş'ın vazgeçilmez yemeklerinden birisi!

6. Tatlısıyla tuzlusuyla Maraş çöreği Bayramların olmazsa olmaz lezzetlerinden biri olan Maraş çöreği, kolay yapımı ve enfes tadıyla herkesi kendine hayran bırakan bir çörek. Şekli ve tatlı ile tuzlu seçenekleriyle Maraş çöreği merak uyandıran bir lezzet!

7. Bolca emek ve zamanın eseri olan Un sucuğu Özellikle de soğuk havalarda tam bir kurtarıcı olan Un sucuğu, lokum gibi kıvamı ile verilen emeklere değen bir lezzet. Yola koyulmak için enerji toplamanızı sağlayacak olan bu sucuğu Kahramanmaraş'a yolunuz düşerse tatmadan dönmemenizi öneririz

8. Ufak dokunuşlarla bambaşka bir lezzete dönüşen Kelle Paça çorbası Terbiyesi ve yörenin bütün yemeklerine lezzet katan sumağıyla Maraş'ın kelle paça çorbası kesinlikle şans verilmesi gereken çorbalar arasında. kelle paça çorbası her yerde içilir ama Maraş'takinin yeri hep ayrı kalacaktır...

9. Su niyetine içilen Ravanda şerbeti Ravanda şerbeti Kahramanmaraş mutfağında fazlaca tüketilen bir içecek. Yapımı için yaş üzüm tanelerinin telis çuvalına konularak bir iki gün olgunlaşması beklenir. Bu sırada da çuvaldan akan üzüm tanelerinin suları bir leğende toplanır ve sular bekleme süresince kıvam alır. Böylelikle de Ravanda şerbeti damaklardan uzun süre ayrılmayacak olan bir lezzete kavuşur!

10. Keçi yoğurduyla lezzetini arşa taşıyan Çöş börek Maraş mantısı olarak da adlandırılan çöş böreği yöreye ait malzemelerle mantı olmaktan çıkıp bambaşka bir yemeğe dönüşüyor. Keçi yoğurdunun da eklenmesiyle kolay kolay unutulmayacak bir tada sahip olan bu yemeğe bir şans vermenizi öneririz!

11. İçinde lezzet bombası saklayan Kalili köfte Kalili kelimesinin Maraş'ta sincap anlamına geldiğini biliyor muydunuz? Ceviz büyükluğündeki bulgur toplarının içine kıymalı cevizli harcın konulmasının ardından tarhana çorbasının içine konularak servis edilen bu yemek çok iyi bir tada sahip!

12. Her mevsimde kurtarıcı olan Yoğurtlu dövme çorbası Yoğurtlu dövme çorbasına yoğurt çorbasının başka bir boyuta evrilmiş hali desek yeridir. İçine konulan buğday ve nohutlarla hem doyurucu hem de enfes bir tada sahip olan yoğurtlu dövme çorbası denenmesi gereken çorbalar arasındadır.

13. Sadeliğin asaleti: Sömelek köfte Bulgur köftelerinin suda haşlandıktan sonra üzerine gezdirilen sarımsaklı yoğurduyla sade ama muazzam bir yemek ortaya çıkıyor. Yedirdikçe yedirten, sofralara renk getiren bu köfteyi denemeden Kahramanmaraş'tan ayrılmayın deriz!

14. İrmiğin ve üzüm şerbetinin mükemmel uyumu: Cevizli kırma tatlısı Yapımı de yemesi kadar kolay olan cevizli kırma tatlısının tadını yediğiniz kadar hızlı unutamayacaksınız! İrmik, ceviz ve üzüm şerbetinin bu akıl almaz birlikteliğinden doğan cevizli kırma tatlısı ağız sulandıran bir tada sahip.

15. Andırın'ın doktoru Tırşik çorbası Andırın Doktoru olarak da bilinen tırşik çorbasını içmeden Maraş mutfağını tattım demeyin! Yılan pancarı da denilen ve çiğ tüketimi zehirleyici olan tırşik pancarıyla yapılan bu çorbayı hazırlamak için verilen emeğe değiyor. Ee boşuna doktor demiyorlar çorbaya..

16. Yemeye doyamayacağınız Çullama Malzemeler basit! Biraz un, yumurta, yoğurt ve bastık ile harikalar yaratmak Kahramanmaraş'ın bu enfes tatlısıyla mümkün oluyor. Üzerine de şerbet ve cevizlerle gelsin kilolar diyoruz...

17. Kışın vazgeçilmezi Mumbar dolması Bumbar dolması olarak da adlandırılan mumbar dolması Türkiye'nin Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin bazı illerinde de oldukça tüketilen ve sevilen bir dolma türü. Koyunun kalın bağırsağının, bir iç harcı ile doldurulmasıyla hazırlanan bu dolmayı bir de Kahramanmaraş'ta denemenizi tavsiye ederiz!