Magazin

Türkiye'de görülmesi gereken 10 muhteşem köy

Abone Ol

İşte huzurun, doğal yaşamın, temiz havanın ve yöresel lezzetleri tadacağınız Türkiye’nin en güzel köyleri.

RUM KÖYÜ: DOĞANBEY / AYDIN Dilek Yarımadası üzerinde yer alan eski bir Rum köyü. İlk yerleşim MÖ 7. yüzyıla kadar uzanıyor.

EL DEĞMEMİŞ: MARAL KÖYÜ (MACAHEL) / ARTVİN Karadeniz’in her köyü güzel ama burası başka. Yemyeşil bir coğrafyada, ahşap Karadeniz evleri ve el değmemiş bir doğa.

UNESCO MİRASI: CUMALIKIZIK BURSA Film, dizi ve kliplerden aslında bu köyü tanıyorsunuz. 2014’te UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi.

KARADENİZ MANZARASI: KIYIKÖY / KIRKLARELİ İstanbul’dan günübirlik gidebileceğiniz harika bir plajı var. Dünyanın en eski taş oyma manastırlarından olan Aya Nikola Manastırı da burada bulunuyor.

OSMANLI VE RUM EVLERİ: ADATEPE / ÇANAKKALE Çam ormanının eteklerinde, zeytin ağaçları ile bezeli, tüm haneleri Selçuklu, Osmanlı ve Rum taş mimarisi özellikleri taşıyan, girişindeki vadide Zeus Altarı’nın olduğu 208 haneli bir Ege köyü düşünün. Zeytinyağı almadan köyden dönmeyin.

APÇAĞA KÖYÜ / ERZİNCAN Ahmet Kutsi Tecer’in ‘Orda Bir Köy Var Uzakta’ şiirini yazmasına sebep olan köy burası.

SON ERMENİ KÖYÜ: VAKIFLI KÖYÜ / HATAY Musa Dağı’nın eteklerinde, Hıdırbey Vadisi’nin devamında yer alan yerleşim, Türkiye’nin tek Ermeni köyü. Portakal ve limon ağaçlarıyla ayrı bir güzelliğe bürünen Vakıflı’da Ermeni kültürünü ve yöresel lezzetlerini tadabilirsiniz.

SÜTLACI MEŞHUR: HAMSİKÖY / TRABZON İsmine takılmayın, denizden 1200 m. yüksekte yer alıyor. Yemyeşil ağaçlar ve yaylalarla etrafı sarılı. Asırlarca İpek Yolu’nun kuzey güzergâhındaki konaklama yeri olarak kullanıldı. Dillere destan Hamsiköy sütlacını mutlaka yemelisiniz.

MİMAR SİNAN'IN KÖYÜ: AĞIRNAS / KAYSERİ Dünyanın en iyi mimari dehası olan Mimar Sinan burada doğdu. Mağaraları, dehlizleri, yeraltı şehirleri ve kiliseleriyle Ağırnas 3000 yıllık bir geçmişe sahip.

MODERN HAYATA ADAPTE: ALTINKÖY / ANKARA 100 yıl önceki Anadolu’da geleneksel köy yaşamının canlandığı ve modern hayata adapte edildiği bir köy. İçerisinde köy evleri, yel değirmenleri, kuzular, atlar, ördekler ve geyikler var.