Kahramanmaraş'ın çok değerli ve pek muhterem basın mensuplar;

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde, Onikişubat Belediyemizin bir hizmeti olan Bisiklet Yolu’nda Başkan Hanefi Mahçiçek’le, kahvaltıda bir araya geleceğinizi öğrenmiş bulunuyoruz.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününüz şimdiden kutlu olsun. Kahvaltınız da afiyet olsun.

Haber46 olarak son zamanlarda, nedenini hiç bilmediğimiz bir şekilde (sorduğumuz sorular ve Kahramanmaraş halkının menfaatini korumak amaçlı yaptığımız haberlerden dolayı davet edilmediğimizi düşünmek istemiyoruz) programlara davet edilmiyoruz, bu yüzden biz o gün sizinle birlikte olamayacağız.

Ancak, önemli değil. Siz değerli gazeteci arkadaşlarımız her şeyin en iyisine layıksınız. Umuyoruz, Belediyemiz sizi şanına yakışır biçimde ağırlar.

Sizlerin oraya gidiş amacınızın sadece ağırlanmak olmadığını da çok iyi biliyoruz. Başkan ve ekibiyle bir araya gelmişken muhakkak gerek gündemle ilgili, gerek projeler ve medyada dolaşan bir takım söylentilerle ilgili sorular soracak ve bilgiler de alacaksınızdır.

Siz kıymetli gazeteci büyüklerimin, sorumlu gazeteciliğin gereğini en ince detayına kadar uygulayacağınızdan zerre şüphemiz yok.

Gerçi sizler muhakkak, Başkan Hanefi Mahçiçek’e sormak üzere sorular hazırlamışsınızdır. Ancak, Haber46 olarak programa davet edilmediğimiz için bizim sorma şansı bulamayacağımız aşağıdaki soruları, bizim yerimize Kıymetli Başkanımıza sormanızı istirham ediyoruz.

Basınımızın Güzide Mensupları Aracılığıyla, Onikişubat Belediyemizin Pek Muhterem Başkanı Hanefi Mahçiçek’e Aşağıdaki Soruları Cevaplanmak Üzere Yöneltmek İstiyoruz:

1- Onikişubat Belediyesi’nin yeni hizmet binasının “ikmal ve peyzaj düzenlemesi” işini 15 milyon 580 bin liraya neden Özge İnşaat’a ihalesiz olarak pazarlık usulüyle verdiniz. Pazarlık için başka firmalar da davet ettiniz mi? Özge İnşaat bu ücret karşılığında hangi ikmal işlerini ve hangi peyzaj işlerini yaptı?

2- İlgili işi neden ihale yapmadan pazarlık yoluyla verdiniz?

3- Expo 2023 ile ilgili bugüne kadar kaç lira harcadınız?

4. Expo 2023’ün hangi bölümlerini yap-işlet-devret olarak hangi şirketlere, hangi şartlarda verdiniz?

5. Yap-İşlet-Devret olarak ihale edilen alanlarda Belediye araçları ve işçileri çalıştı mı? Çalıştıysa parasını aldınız mı?

6- Expo 2023 ile ilgili şu ana kadar yapılan herhangi bir borç, çekilen kredi var mıdır ve ne kadardır?

7- Expo 2023’ün bugüne kadar yüzde kaçı tamamlanmıştır?

8- Expo 2023’ün tanıtımı için 2018 yılında yaklaşık 30 milyon lira harcanmasını faydalı bir çalışma olarak görüyor musunuz? 30 milyon liranın Expo 2023’ün bitirilmesi için harcanması daha doğru bir karar olmaz mıydı?

9- Expo 2023 tamamlandığında toplam kaç liraya mal olacak?

10- Expo 2023’ün hazırlanma, ihale süreçleri ve ilgili tüm süreci kamuoyuyla paylaşabilir misiniz?

11- Bir açıklamanızda Expo 2023 için 193 günde 50 ülkeden 2 milyon kişinin Kahramanmaraş’a gelmesini bekliyoruz demiştiniz. Halâ aynı görüşte misiniz?

12- Aynı fikirdeyseniz; Yılda 16 milyon turistin geldiği, 1 milyon yatak kapasitesi olan, 2 buçuk milyon nüfuslu Antalya’da yapılan Expo 2016’yı kaç kişinin ziyaret ettiğini araştırdınız mı? Araştırdıysanız açıklayabilir misiniz? Araştırmadıysanız Expo 2023’ün fizibilitesini nasıl ve neye göre yaptınız?

13- Yine bir açıklamanızda Expo 2023’ün Kahramanmaraş’a 1 milyar doların üzerinde katma değer kazandıracağını söylemiştiniz. Halâ aynı fikirde misiniz?

14- Aynı fikirdeyseniz; Yılda 16 milyon turistin geldiği, 1 milyon yatak kapasitesi olan, 2 buçuk milyon nüfuslu Antalya’da yapılan Expo 2016’nın, Antalya’ya kaç lira katma değer sağladığı hakkında bilgi aldınız mı? Aldıysanız kamuoyuyla paylaşır mısınız?

15- Onikişubat Belediyesi kurulduğundan bu yana, yani son 5 yılda Yerel Medyaya toplam kaç lira ödeme yaptı?

16- Onikişubat Belediyesi basına ödeme yaparken hangi kriterleri göz önünde bulundurdu? Kapalı, güncellenmeyen, ziyaretçisi olmayan sitelere de ilan, reklam ya da editöryel adı altında paralar ödedi mi?

17- Onikişubat Belediyesi bir kişiye ait 3-4 siteye birden yüksek meblağlarda ödeme yaptı mı? Yapmaya devam ediyor mu?

18- İlanları verirken fayda / maliyet hesabı yaptınız mı? Yüksek meblağlarda ödeme yaptığınız haber sitelerinin faydasını nasıl ölçtünüz? Bu konuda elinizde somut veriler var mı?

19- Onikişubat Belediyei şeffaf belediyecilik gereği son 5 yılda yerel medyaya kalem kalem, hangi hizmet karşılığında ne kadar ödediğini açıklayacak mı?

20- Bu iddialarla ilgili Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Basın Müdürü ve ilgili Başkan Yardımcıları ile görüştü mü? Gerekli bilgileri aldı mı? Aldığı bu bilgileri kamuoyuyla paylaşacak mı?

Çok Kıymetli Gazeteci Arkadaşlarımızın, tamamı kamu yararı taşıyan bu soruları, Onikişubat Belediye Başkanımız Hanefi Mahçiçek’e yönelteceğinden ve aldıkları cevapları çok kıymetli sitelerinde, televizyonlarında ve gazetelerinde kamuoyuyla paylaşacaklarından hiç şüphemiz yoktur.

Merakla bekliyoruz.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününüzü yeniden kutluyor, gazeteciliğin evrensel ilkelerine uyma konusunda gösterdiğiniz hassasiyetler için ayrıca teşekkür ediyoruz.