Tugay Komutanlığı tören alanında biraraya gelen ABD'li ve TSK bünyesindeki askerler, iki ülkenin milli marşlarının ardından saygı duruşunda bulundu.

Genelkurmay Başkanlığı Lojistik Daire Başkanı Korgeneral Tayfur Fikret Erbilgin, törendeki konuşmasında, Almanya, Hollanda ve İspanya ile ABD'nin Suriye'den gelebilecek olası bir balistik füze tehdidine karşı, Türkiye'nin hava savunma imkan ve kabiliyetlerine takviye olarak patriot savunma sistemleriyle 8 Mart 2013 tarihinden itibaren kritik göreve başladıklarını hatırlattı. 

Elde edilen başarılı çalışmaların temelinde ev sahibi Türkiye ile harekat görevini icra etmek üzere patriotları gönderen müttefiklerin tam bir profesyonellik anlayışıyla gösterdiği güçlü bir işbirliğinin yattığını aktaran Erbilgin, şunları kaydetti:

"Görevin idame ettirilmesi ve harekat sahasında 7 gün 27 saat görev yapan müttefik ülke personeli için en iyi yaşam koşullarını sağlamak üzere ev sahibi ülke olarak her türlü şartların sağlanmasına azami gayret gösterdik. Müttefik ve ev sahibi ülke personeli 3 yıl boyunca aynı kışla içerisinde kendi silahlı kuvvetlerine özgü örnek bir askeri disiplin göstermişlerdir. Bu sayede yaratılan sinerjiyle görevin gerçekleştirilmesinde kullanılan modern silah sistemleri kadar disiplin de öne çıkmıştır."

ABD'li askerlerin görev süreleri boyunca Türk insanlarının kültürüne ve yaşadıkları ortama gösterdikleri hassasiyetin her türlü takdire şayan olduğunu dile getiren Erbilgin, "ABD patriot birliği askerlerinin üstün performans gösterdiğini bir kez daha belirtmek istiyorum. ABD silahlı kuvvetleri güçlü ve güvenilir bir müttefik olduğunu yalnızca bu görevde değil geçmişte de Türkiye'nin savunma ihtiyaçlarını destekleyerek kanıtlamıştır. Genelkurmay Başkanımızın adına ABD patriot birliğinin askerlerine samimi ve özverili destekleri için teşekkür ederim. Burada yaptığınız destekler, Türkiye halkı ve TSK tarafından şükranla anılacaktır" diye konuştu.

- ABD'li askerler

52. Hava ve Füze Savunma Komutanı Yarbay William Parker de savunma sistemlerine destek olmak üzere Gaziantep'te bulunduklarını ve bu süreçte caydırıcı bir unsur olduklarını söyledi.

Görev süreleri boyunca şehrin hiç bir füze tarafından tehdit edilmediğine dikkati çeken Parker, şöyle konuştu:

"Kadim Gaziantep'in geçmişini ve tarihini öğrendikten sonra bizler bu göreve daha büyük bir saygıyla bağlandık. 1. Dünya Savaşından sonra devam eden kurtuluş mücadelesinde 'Gazi'lik unvanı alan kentteki tecrübeli askerlerle görev yaptık. Bu tugayın görevi kolay değil. Hudut görevi çok zordur. Sizler bununla beraber Türkiye'nin savunmasına adanmışcasına görev yaptınız. Taburum adına söylemeliyim ki, şu an hem acı hem de sevinçli bir görev yapıyoruz. Bir yandan ailemize kavuşmanın sevincini yaşarken öte yandan da buradaki kankalarımızdan ayrılacağız. Bu hisler, herşeyin ötesinde hoşgörü ve misafirperverlikten kaynaklanmakta."

10. Hava ve Füze Savunma Komutanı Albay Janell Eickhoff ise 3 yıl boyunca sağlanan dostluğu kutlamak adına düzenlenen tören için teşekkür etti. 

Gaziantep için balistik füze savunması sağlamak için Türk ordusuna destek sağlamanın kendileri için onur ve ayrıcalık olduğunu aktaran Eickhoff, görev boyunca sağlanan sinerji ve dostluğun enerjisinin başarıyı beraberinde getirdiğine dikkati çekti. 

ABD'nin bir müttefik olarak Türkiye'ye değer verdiğini ve bunun devam edeceğini dile getiren Eickhoff, "ABD patriot birliğinin Türkiye'den ayrılacak olmasına rağmen burayı her zaman işbirliği, minnet ve saygıyla anacağız" diye konuştu.

Tören, Korgeneral Erbilgin, Albay Eickhoff, Yarbay Parker ve 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Soysal birbirlerine hizmet plaketi takdim etmesiyle son buldu.