Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli turizm merkezlerinden Gaziantep, son dönemlerde yapılan çalışmalarla bu sektörden aldığı payı artırıyor. Kentteki çok sayıda müzeye ise her geçen gün bir yenisi ekleniyor.

Tarihi Gaziantep Kalesi'ndeki Büyükşehir Belediyesi Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi de kentin önemli değerlerinden biri olarak dikkati çekiyor.

Yaklaşık 2,5 yıl önce kaleye giden asma köprünün yıkılması nedeniyle ziyarete kapatılan ve buranın yeniden yapılmasıyla sene başında hizmete açılan müze, ziyaretçi sayısı açısından artan bir grafik ortaya koyuyor.

Gaziantep savunmasını anlatan müze, açıldığı şubat ayında, yerli turistlerin yanı sıra başta Mısır, Belçika, Japonya, İsviçre, İtalya, Hollanda, Romanya ve Irak olmak üzere çeşitli ülkelerden ziyaretçilerin aralarında bulunduğu 18 bin kişiyi ağırladı. Müze, böylece kendi ziyaretçi sayısı rekorunu kırdı.

Aradan geçen sürede ilginin hızla arttığı müze, bu yıl ağustos sonuna kadar 180 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Kahramanlık müzesi, bu rakamla kentin en önemli müzelerinden Zeugma'yı da geride bıraktı. "Çingene kızı" mozaiğiyle bilinen Zeugma Müzesi'ni, yılın aynı döneminde 138 bin kişi gezdi.

- "İlginin artması şaşırtıcı değil"

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Gaziantep Şubesi Başkanı Cuma Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kahramanlık müzesinin, Gaziantep'in kurtuluşuna ilişkin önemli detaylar barındırdığını söyledi.

Kurtuluş ruhunu anlamak isteyenlerin müzeye ilgi gösterdiğini ifade eden Erdem, son dönemlerdeki gelişmelerin ardından da müzeye ilginin artmasının şaşırtıcı olmadığını belirtti.

Vatandaşların, şanlı ecdatlarının ülke, bayrak için canlarını nasıl fedakarca verdiğini görmek istediğini anlatan Erdem, şöyle konuştu:

"Son günlerde özellikle kahramanlık müzesi ve bunun gibi yerler büyük ilgi görüyor. Antep savunmasında kendini vatan için feda eden, hatta ve hatta bir mavzer karşılığı kızını Arap şeyhine evlatlık veren şanlı ecdadımızın vatan ve bayrak uğruna neler feda ettiğini görmek için buralara akın ediyorlar. Geçmişimizi, şanlı ecdadımızın kahramanlıklarını gençlerimize aktarmalıyız."

Ziyaretçilerden üniversite öğrencisi Bahtiyar Kars da Gaziantep halkının vatanını sevdiğini ifade ederek, "Zaten tarihinde bunu ispatlamıştır. Son günlerde yaşanan olaylar da tüm halkı üzüyor. Buraları gezip atalarının neler yaptığını görmek, tekrar hatırlamak istiyorlar" dedi.

Kevser Şeker ise insanın geçmişini müzeler sayesinde daha iyi anlayabildiğini kaydetti.