İki yıl önce kaleye giden asma köprünün yıkılmasıyla ziyarete kapatılan tarihi Gaziantep Kalesi içindeki Büyükşehir Belediyesi Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi, geçen ay yeniden hizmete açılmasıyla ziyaretçilerin ilgisini çekmeye başladı.

Ziyaretçilerden Ahmet Öztürk, İzmir'den geldiklerini belirterek, milli mücadele döneminde Antep halkının verdiği mücadeleden etkilendiklerini belirtti.

Çok zor koşullarda verilen mücadeleyle Antep'in "Gazi" unvanını hakkıyla aldığını anımsatan Öztürk, "Müze, Anteplilerin kahramanca verdikleri mücadeleyi adeta ölümsüzleştirmiş. Anteplilerin kahramanlık hikayesi; resimler, heykeller ve maketlerle gerçekçi bir biçimde anlatılmış" diye konuştu.

Çevre il ve ilçelerin yanı sıra komşu ülkeler ve Avrupa ülkelerinden yabancı turistlerin de ziyaret ettiği müzede, Antep savunması, panolar ve rölyeflerle anlatılıyor.

Kısa kahramanlık filminin de izlenebildiği Antep savunmasının sergilendiği müze, hafta sonu da gezilebiliyor.

Fransızlar'ın işgaliyle 1920'nin ilk aylarında başlayan ve yaklaşık 11 ay süren Antep savunması sırasında, Fransızlar şehri toplarla bombardımana tutmuş, çoğunluğu sivil 6 binin üzerinde kişi şehit olmuştu.

Bu olağanüstü savunma sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi de 6 Şubat 1921 tarihli toplantısında Antep'e "Gazi" unvanını vermiştir.