İlçeye bağlı Eski Altıntaş, Esentepe, Fakılı ve Doğan mahallelerindeki makarnalık sert buğdayın ekili olduğu bölgelerde buğdayın firik kıvamına gelmesiyle üreticileri tatlı bir telaş sardı.

Çiftçilerden Cuma Yavuzkurt, Araban Ovası'na has bir ürün olan firiğin, özellikle Arap ülkelerinde kuzu etiyle yapılan etli pilavda kullanıldığını söyledi.

Ürünün tanıtımı için çalışma yapılmasını isteyen Yavuzkurt, böylelikle hem ilçeye hem de ülke ekonomisine katkı yapılacağına inandığını dile getirdi.

Geçen sezon kilogramı 3,60 liradan satılan frikte bu yıl kilogram fiyatının 4 lira olmasını beklediklerini vurgulayan Yavuzkurt, sert buğdaydan elde edilen firiğin tamamen işçilik ve zahmet gerektirdiğini anlattı.

Yavuzkurt, firik hasadını ve yapımını şu ifadelerle anlattı:

"Makarnalık sert buğday başağının olgunlaşma zamanında elle, orakla veya traktörün arkasına bağlanan tarım aleti ile firiklik yeşil buğday başaklarının saplarıyla biçiliyor. Suyunun çekilip yakılabilecek kıvama gelmesi beklenen firiklik buğdaylar işçiler tarafından bir araya toplanarak küçük harmanlar oluşturuluyor. Buğday başakları saplarıyla firik kıvamına gelene kadar hafif ateşte yakılarak ütülüyor, ardından da küçük harmanlar soğuması için hafif dağıtılıyor. Daha sonra oluşturulan büyük harmanlarda başaklardaki firik taneleri saman patozunda çekilerek ayıklanıyor."

Yavuzkurt, toplanan firiklerin Gaziantep'te komisyonculara satıldığını sözlerine ekledi.

Çalışmaları izleyen Araban Belediyesi Meclis Üyesi Halil Şahin de firiğin tanıtımı için festival düzenlenmeyi planladıklarını ifade etti.