Gaziantep’in Araban ilçesinde de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenle kutlandı.
Araban Kaymakamı Cuma Emeç’in makamında tebrikleri kabulü ile başlayan kutlama programı Araban Anadolu Lisesi bahçesinde gerçekleştirilen törenle sürdü. Törene Araban Kaymakamı Cuma Emeç, Araban Belediye Başkanı Mehmet Özdemir, mülkü ve idari amirler, gençler, çocuklar, aileleri ve çok sayıda davetli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kaymakam Cuma Emeç, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. Kaymakam Emeç, "Bugün Büyük Atatürk’ün eseri, bir büyük devrim ve milletimize eşsiz bir armağan olan Cumhuriyeti, ilanının 93. yılında birlikte kutlamanın mutluluk, coşku ve heyecanı içindeyiz. Türkiye’miz için sadece bir yönetim şekli değil, aynı zamanda tarihimize en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi olan Cumhuriyet, getirdiği çağdaş açılımlarla insanımızın ufkunu genişletmiş, ekonomik, sosyal ve siyasal hayatımız görülmemiş bir dinamizm kazanmıştır. Cumhuriyeti yegane ayakta tutan kuvvet milletin kendisidir. Türk milleti, Cumhuriyeti benimsemiş ve bütün değerlerine sımsıkı sarılmıştır. Cumhuriyetimizin temel hedefi; görevlerini yerine getiren, haklarını kullanabilen, öz güveni gelişmiş, üretken bireyleri topluma kazandırmak olmuştur. Sevgili Arabanlılar, ülkemiz üzerinde bulunduğu coğrafya itibariyle politik, stratejik ve ekonomik bir cazibeye sahiptir. Bu nedenledir ki binlerce yıldır bu topraklarda aynı bayrak altında yaşayan insanlar üzerinde hep plan üstüne plan yapmış, oyun içinde oyun oynanmıştır. Yaşadığımız şu günlerde yeni oyunların oynanmaya çalışıldığını sizlerde bilmektesiniz. Ancak, tek yürek olmuş milletimiz sayesinde bu oyunlar boşa çıkarılmıştır. Bundan sonra yapılacak planlar da bozulmaya mahkumdur" dedi.
Öğretmen ve öğrencilere de seslendi
Öğretmenlere de seslenen Kaymakam Emeç, "Bilginin en önemli kazanım ve güç olduğu günümüzde bilimin aydınlatıcı ışığında ’erdemli insan yetiştirmek’ düsturu ile gelecek nesilleri şekillendiriniz. Bu amaçları gerçekleştirdiğinizde ’Atatürk’ün milletleri kurtaran öğretmenleri’ arasına girmiş olursunuz" ifadelerini kullandı. Öğrencilere de tavsiyelerde bulunan Emeç, "Sizler, Atatürk’ün deyimiyle ‘’geleceğin ümidi, ışıklı çiçeklersiniz. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ‘’Bu eseri ona bırakacağım ve gözüm arkada kalmayacak’’ sözleri ile işaret ettiği ve Cumhuriyeti emanet ettiği gençlersiniz. Taşıdığınız bu emanetin ağırlığı ve sorumluluğunun bilincinde olduğunuza inanıyor ve sizlere güveniyoruz. Unutmayınız ki, geleceğimize yön verecek sizlersiniz. Bu ülke, sizlerin çabası ile dünyadaki saygın yerini alacaktır" diye konuştu.
Kaymakam Emeç’in günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından devam eden program Araban Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından Cumhuriyetin kuruluşunda günümüze kadar, özellikle 15 Temmuz şehitleri için Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi.
Program daha sonra Lise ve Ortaokul öğrencileri arasında düzenlenen Atletizm koşusu, Araban Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından 15 Temmuz şehitleri için indirilen hatmin duası, Suriyeli öğrencilerin okuduğu Arapça-Türkçe şiirler ile devam etti. Program, ilçede görev yapan müzik öğretmenlerinin hazırlamış olduğu öğrencilerden oluşan koronun seslendirdiği konser ile sona erdi.
Programa Araban Kaymakamı Cuma Emeç, Araban Belediye Başkanı Mehmet Özdemir, Araban İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Taşkın Kılıç, Araban İlçe Emniyet Amir Vekili Komiser Yardımcısı Abdülkadir Özpınar, AK Parti Araban İlçe Başkanı Kamil Murat Kasney, Araban Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Çobanoğlu, CHP Araban İlçe Başkanı Mustafa Kayacı, daire amirleri, STK temsilcileri, okul müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.