KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması için Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp suyun, borularla deniz altından taşınmasında kullanılan çelik dirsekler, Gaziantep 1. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir firma tarafından üretildi.

Her biri 9,5 ton ağırlığındaki 136 çelik dirsek, 5,5 ayda tamamlanarak, özel olarak tasarlanan tırlarla limana gönderildi.

Firmanın yönetim kurulu üyesi Tunç Uğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağırlıklı olarak hidroelektrik santrallerinin hidromekanik ve elektromekanik ekipmanlarını imal eden Türkiye'nin en büyük ağır makine sanayi firmalarından birisi olduklarını söyledi.

Türkiye'de Atatürk ve Karakaya Barajı dahil onlarca barajın bütün hidromekanik teçhizatını kendilerinin imal ettiğini, yurt dışında ise Irak, İran, Pakistan, Norveç, Kamboçya, Suriye, Makedonya ve Libya gibi ülkelerde de baraj, kanal ve sulama istasyonu işini tamamladıklarını anlatan Uğur, dünya standartlarında üretim yaptıklarını kaydetti.

Son olarak KKTC'ye Su Temin Projesi'nde görev üstlendiklerini belirten Uğur, "Bu projenin 'kalbi' olarak nitelendirdiğimiz ve 'Y parçası' dediğimiz çelik dirsek imalatlarını biz yaptık. 2012'de talip olduğumuz projeyi yoğun şekilde kovaladık ve 2014'te sözleşme imzaladık. Bizim için gurur verici bir şekilde 5 ay 15 gün gibi bir sürede de tamamladık" dedi.

"Y parçası"nın, hassas işçilik ve kalite gerektiren bir parça olması nedeniyle öncelikle Türkiye'ye verilmek istenmediğini aktaran Uğur, hem Avrupa'da incelemede bulunduklarını hem de projenin tüm taraflarını Gaziantep'e davet ederek tesislerini gezdirdiklerini ifade etti.

Denetimler sonunda işin kendilerine verildiğini anlatan Uğur, şöyle konuştu:

"Gaziantep'te daha iyisini yapabileceğimizi söylemiştik, çok şükür de yaptık. Öncelikle boru şeklinde imal edilen parça, indüksiyonlu presleme yöntemiyle dirsek haline getirildi. Her bir parçası 9,5 ton ağırlığında olan dirseklerden 136 adet imal ettik. Toplam ağırlığı 1 milyon 292 bin kilogram. Her biri 7,5 metre boyunda olan dirsekler, özel olarak tasarlanan tırlara ikişer adet yüklenerek gönderildi.

Böyle bir projede yer almak, bizim için ayrı bir sevinç ve gurur kaynağı oldu. Yaptığımız iş mühendislik hizmetleri anlamında dünyaya yön veren firmalar arasında Türkiye'nin de rekabetçi olduğunu ispatladı."

Uğur, dirseklerin üzerinde yer alan debi, tuz ölçen sensör, su altı robot tutanakları ve bunların montajlarını da kendilerinin yaptığını dile getirdi.