Başkan Şahin, ziyaretten duyduğu mutluluğu dile getirerek heyete seslendi.
Suriyeli mülteci meselesini yerinde görmenin önemine dikkati çeken Şahin, bazı medya organlarının etkisiyle farklı algılar oluştuğunu, bu nedenle meselenin yerinde görülüp sorulara cevap bulunması ve elde edilen bilginin parlamento ve ilgili ülkelerde paylaşılması gerektiğini ifade etti.

İki yıldır görevde olduğunu anımsatan Şahin, şöyle konuştu:

"Suriye mesele 5 yıl önce başladığında kabinenin bir üyesi olarak aslında bugünleri gördüğümüz için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı sırasında bu olaylar olmasın, Suriye'de reform yapılsın, anayasa değişsin, Suriye'de seçim yapılsın, Suriye toplumunda Arap baharı etkileşimi görülsün ve gerekli tedbirler alınsın diye çok büyük gayret gösterildi. Fakat mevcut yönetim 'tamam' demesine rağmen bir cuma günü kendi vatandaşlarına kimyasal  silah attığı zaman bu işin çok kötüye gideceği görüldü. Zaten akın akın sınırlarımıza komşumuz Suriye'den kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engelliler aynen bugün olduğu gibi gelmeye başladı. İki seçeneğimiz vardı, ya kapıları kapatacaktık ya da insanlık dersi verip açık kapı sistemiyle gelenle şehrimizi, evimizi ve soframızı paylaşacaktık. Biz ikinci yolu seçtik. Şu anda 5 yılın sonunda Gaziantep'te 350 bin Suriyeli mülteci yaşıyor. Bunun 98 bini çocuk ve genç."

Suriyeli çocukların eğitimine önem verdiklerini dile getiren Şahin, Suriyeli çocuklara gerekli eğitim verilmeseydi terör örgütü üyesi olabileceklerini belirtti.

İki yıl önce 98 bin Suriyeli çocuğun 3 bininin eğitim hayatında olduğunu vurgulayan Şahin, "Hükümetimiz, Birleşmiş Milletler ve Milli Eğitim Bakanlığı ile aldığımız tedbirler ve ortak projelerle 70 bin çocuğu eğitim hayatına kazandırdık. Yaklaşık 1,5 yılda 3 binden 70 bin Suriyeli çocuğu eğitim hayatına kazandırdık. Bu olağanüstü bir rakam. Daha da önemlisi bu yıl okula başlaması gereken çocukların yüzde 98'i eğitim hayatına başladı. Suriyeli çocuklarla Türk çocuklar beraber okula gitmeye başladı. Suriye Hükümetinin Geçici Başbakanı bize 'Eğer bu çocuklar Halep kentindeki bir okulda olsaydı ilkokula gitme oranı yüzde 85'di' dedi. Gaziantep'te olduklarında bu oran yüzde 98'e çıktı. Tam gün eğitimden yarım gün eğitime geçtik. Bunun sonucunda şu anda 6 bin dersliğe ihtiyacımız var" diye konuştu.

Parlamento üyelerinden birinin "Para fonunu nasıl kullanıyorsunuz" soru üzerine Başkan Şahin, "Fonları çok iyi yönetmemiz lazım. Verimli kullanmak lazım. Para yönetiminin bizim gibi sahada yaşayan damdan düşenlerle projelendirilip yönetilmesi lazım. Yerel yönetimler ve sivil toplumun mutlaka işin içinde güçlü bir şekilde olması gerekiyor" dedi.

- "Suriye'den beklenen göç dalgası 

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Sylvie Guillaume'nin "Suriye'den beklenen göç dalgası hakkında ne düşünüyorsunuz" sorusuna ise Şahin, halen 40 bin kişinin Türk sınıra yakın yerde beklediğini ancak Rusya'nın bu şekilde bölgede yönetime destek verip bombalamaya devam etmesi halinde Halep kentinin de bundan etkileneceğini ve 1 milyon kişiden bahsedildiğini kaydetti.

Özellikle Avrupa Birliği'nin insanların topraklarını terk etme nedenini araştırıp radikal kararlar alması gerektiğini vurgulayan Şahin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Maalesef biz göçen insanların üzerinden sorunları çözmeye çalışıyoruz. AB'nin NATO'nun daha radikal tedbirler alması gerekiyor. Bize çok söylenen bir şey var, 'Türkiye hükümetine Suriyelilere verdiği destekten dolayı çok teşekkür ediyoruz' diyorlar ama mülteciler 'biz vatanımıza dönmek istiyoruz' diyor. Bunların haklı talebini yerine getirecek şekilde daha köklü çalışmalar gerekiyor. Avrupa Birliği, bu sorunların çözümü için savaşlar bitsin diye kuruldu. En büyük kadın hakkı ihlali Suriye bölgesinde yapılıyor. Daha duyarlı olunması gerekiyor. Ne zamanki Avrupa Birliği'nin sınırlarına mülteciler geldi, biz 5 sene bağırdık bizi duymadınız, şimdi sizi etkilediği zaman 'ne yapabiliriz' diye bakıyorsunuz. Bizi gönül diliyle duyun. Zalim Esed'e neden böyle olduğunu, büyük güçlere neden Esed'e zalimliğinin devam ettiğini parlamentoda gündem oluşturun ve parlamentoda Allah için karar alın."

Ziyaret sırasında Şahin ve parlamento üyeleri birbirlerine çeşitli hediyeler verdi.