Büyükekşi, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve TİM işbirliği ile hazırlanan, "Bölgesel Kalkınma Dinamikleri: İhracat ve Sanayi Kenti Gaziantep" konulu rapor tanıtımının açılışında yaptığı konuşmada, Gaziantep'in Türkiye'nin Ortadoğu coğrafyasına açılan en önemli kapılarından birisi olduğuna işaret etti.
Nüfusundan fazla mülteci ağırlayan Gaziantep'in Türkiye'nin en kalabalık 8. şehri olduğunu ve bölgesinde sanayi, gelişmişlik bakımından birinci sırada yer aldığını belirten Büyükekşi, "Gazi şehrimizden 188 ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor. Gaziantep, 2015’te 6,3 milyar dolarlık ihracat rakamıyla Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 6. ili konumunda. 2002-2015 yılları arasında; İstanbul'un ihracatı yaklaşık üç kat artarken, Gaziantep’in ihracatı 10 katına çıktı" dedi.

2015 yılındaki ülke ihracatının yüzde 4,4’ünün Gaziantep’ten gerçekleştiğini aktaran Büyükekşi, geçen yıl değerlenen dolar, düşen emtia fiyatları ve jeopolitik risklerin dünya ticareti üzerinde ciddi bir baskı oluşturduğunu aktardı.

IMF'ye göre ticaretin 2015 yılında yüzde 12 daralarak 16,5 trilyon dolar seviyelerinde gerçekleştiğini, Türkiye'nin ise dolar bazlı ihracatının aynı etkenlerden dolayı 2015 yılında yüzde 8,7 daraldığını hatırlatan Büyükekşi, "Riskli bölgelerle ticareti yoğun olmasına rağmen, Gaziantep'in ihracatındaki gerileme ise yalnızca yüzde 5 seviyesinde oldu. Gaziantep, diğer bölgelere göre daha sağlam bir duruş sergileyerek Türkiye ihracatının en önemli desteklerinden biri oldu" diye konuştu.

Bu yılın birtakım zorlukları barındırmakla beraber, ekonomide kısmi toparlanmanın yaşandığı bir yıl olacağı değerlendirmesinde bulunan Büyükekşi, şöyle konuştu:

"Küresel ekonomideki bu iyileşmenin yanı sıra biz de TİM olarak ihracatımızı artıracak aksiyonlar sergilemeye devam edeceğiz. Geçen yıl Gaziantep'in yanı sıra 3 ilimizde Girişim Evleri açtık. Yine bu yıl 6 ilimizde Girişim Evlerimizi açacağız. Marka çalışmalarımız da 2016 yılında yoğun bir şekilde devam edecek. Özellikle, marka gücü ile ön plana çıkan Gaziantep'in, küresel tanıtım süreçlerinde de ön plana çıkacağına inanıyorum. Kültürel ve ekonomik zenginlikleriyle şehrimiz, tüm dünyada daha bilinir hale gelecek. Bu durum, turizm gibi birçok alanda kazancı artırırken, aynı zamanda ihracatımızda da müspet etkiler yaratacaktır."

- TÜRKONFED Başkanı Kadooğlu

TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu ise bölgesel kalkınmanın, konfederasyonun en önemli misyonları arasında yer aldığını söyledi.

Bölgeler arası eşitsizliğin ortadan kaldırılmasına önem verdiklerini ifade eden Kadooğlu, "Bölgesel Kalkınmada Yerel Dinamikler" adlı rapor serilerine Çorum, Tunceli, Edirne, Tekirdağ ve Antalya'da devam ettiklerini, şimdi de TÜRKONFED ve TİM işbirliği ile hazırlanan,  "Bölgesel Kalkınma Dinamikleri: İhracat ve Sanayi Kenti Gaziantep" rapor tanıtımına geçtiklerini kaydetti.

Gaziantep'in sadece kendi bölgesinde değil, ülke ekonomisinde de yarattığı katma değerle çok önemli sorumluluklar üstlendiğine işaret eden Kadooğlu, "Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 6. ili olan Gaziantep'in Türkiye ihracatının yüzde 4,3’ünü gerçekleştirdiğini aktardı.

Bölgesinden aldığı yoğun göçe, son yıllarda Suriyeli mültecilerin de eklenmesiyle sosyo-ekonomik açıdan az gelişmişliğin, Gaziantep'in potansiyellerini kullanmasının önüne geçtiğini iddia eden Kadooğlu, Gaziantep’in hızlı sanayileşme süreciyle sosyo-ekonomik göstergeleri arasında adeta uçurum olduğunu savundu.

Gaziantep'in, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden hem nitelikli hem de niteliksiz iş gücünü çektiğini aktaran Kadooğlu, şunları kaydetti:

"Gaziantep'te ekonomik hayatı etkileyen başlıca 4 sosyo-ekonomik dinamik vardır. Bunlar, Gaziantep’in yoğun göç alması, sosyal hayatın kısıtlı olması, barış süreci, Suriyeli mülteciler ve gelir adaletsizliğidir. 2011 yılında 5 bin 360 dolar olan kişi başına gelir, aynı yıl Türkiye’de 10 bin 446 dolar olarak alınan kişi başına gelirin yüzde 51’ine denktir. Bu durumun böyle devam etmesi halinde 2023 yılında Gaziantep’te kişi başına gelir 7 bin 744 dolara yükselecektir. Yani Gaziantep 2023 yılında da orta gelir tuzağında olacaktır. Aynı yıl Türkiye’de kişi başına gelir 16 bin 997 dolar olacaktır. Gaziantep’te gelir seviyesi Türkiye geneline oranla daha da düşecek ve yüzde 51’den yüzde 46’ye gerileyecektir. İpekyolu’nun ticaret ve sanayi kenti Gaziantep’in 2023 yılına dönük yol haritasını ortaya çıkarttığımız rapor, bu anlamda sadece sorunlara değil, çözüm alanlarına da odaklanmaktadır."

Güneydoğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNSİFED) Başkanı Mesut İşsever ise kentin hem ülke hem dünya açısından kültürel, demografik ve ekonomik olarak çok kritik bir konuma sahip olduğunu ifade etti.

Ülkede küresel çeşitli gelişmelerin yaşandığına dikkati çeken İşsever, şunları kaydetti:

"Ülkemizde yaşanan olumlu olumsuz gelişmeler, sınırımızın hemen ötesinden aldığımız göçler, dünyada ise küresel ekonominin yavaşlıyor olmasından Gaziantep de doğal olarak etkileniyor. Suriye’deki iç savaşın başladığı günden bu yana, ilimize göçle gelen büyük bir nüfus bulunuyor. Bu durum hem iç hem de dış dinamiklerimizi etkiliyor. İlimizde iş gücü ve nüfus bağlamında büyük bir hareketlilik oluştu."

Toplantı, açılış konuşmaları ve sunumlarla devam etti.