GAÜN Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Güneşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ceviz ekstresi içeren mikrokapsüller ile giysilik kumaştaki ter kokusuna doğal bir çözüm getirilmesini sağlayacak bir çözüm" adlı projenin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Sanayi Tezleri Programı (SAN-TEZ) kapsamında destek gördüğünü belirtti. 

Uzun süredir antibakteriyel işlemler üzerine çalıştıklarını hatırlatan Güneşoğlu, cevizden alınan ekstraktları (ceviz özü) kumaşa yerleştirilip günlük hayatta herkesin sıkıntı duyduğu ter kokusuna çare bulmayı amaçladıklarını söyledi.

Güneşoğlu, sentetik kimyasalları ortadan kaldırmaya ve insan sağlığına zarar vermeyen doğal yöntemleri kullanmaya çalıştıklarını ifade etti.

Test çalışmalarından olumlu sonuçlar alındığını anlatan Güneşoğlu, şöyle konuştu:

"Ceviz yaprağı ve kabuğundan alınan maddeyi kapsül formunda kumaşa aktarıp, ter kokusunu ortadan kaldırıyoruz. SAN-TEZ çalışması olduğu için firma ortağımız var. Elde ettiğimiz sonuçları onların üretimlerinde değerlendireceğiz ve bunun ileride ticari boyutu da olacak."

Güneşoğlu, piyasada terlemeyi önleyen kumaşların doğru tercih olmadığını savundu.

Terlemenin insan vücudunda olumlu sonuçlarının olduğunu ifade eden Güneşoğlu, "O yüzden biz terlemeyi engellemek yerine çevreye olumsuz koku yayan sonuçlarını ortadan kaldırmayı hedefledik" dedi.

Test amaçlı üretilen kumaşta araştırmalarına devam ettiklerini dile getiren Güneşoğlu, ürünü yoğun yıkama aşamasına tabi tuttuklarını vurguladı. 

Güneşoğlu, ceviz özlü kumaşın etkisini 1,5 yıl koruduğunu aktardı. 

Proje ortağı firmanın ürünü fuarlarda tanıtacağını anlatan Güneşoğlu, şöyle konuştu:

"Bu kumaş bebek giysileri dışında her alanda kullanılabilir. Hemen herkesin ihtiyacını karşılayabilecek nitelikte olan kumaşımız öncelikle gelir seviyesi yüksek, doğal ürünlere karşı bilinci artırılmış gelişmiş Avrupa ülkelerine gönderilecek. Şimdiden pazar araştırmalarına başlandı ve olumlu tepkiler alındı. Üretim aşamasına geçtiğimizde katma değeri yüksek bir ürün piyasaya sunulmuş olacak."