Şahin'in makamındaki ziyarette konuşan Kafka, Ankara’da yaşanan terör saldırısında yaralananlara şifa, hayatını kaybedenlerin ailelerine de başsağlığı dileklerini iletti.

Gaziantep'in 350 binden fazla sığınmacıya ev sahipliği yaptığını dile getiren Kafka, büyük bir sorun olan sığınmacı problemini, her ülkenin kendi başına çözemeyeceğini ifade etti. Tüm dünyanın ortak çözüm için çalışması gerektiğine işaret eden Kafka, "Mülteci sorunu, Avrupa Birliği, Çek Cumhuriyeti veya Türkiye’nin tek başına çözebileceği bir sorun değil. Şu anda Avrupa'ya gelen mültecilerin yüzde 50'si Suriyeli, yüzde 50'si ise diğer ülkelerden. Yani sadece sorunun Suriye’de çözülmesi bu mülteci akınını veya dünyadaki bu sorunumuzun çözümü anlamına da gelmiyor" diye konuştu.

Brüksel'de AB toplantısı olacağını belirten Kafka, orada sığınmacı sorununun masaya yatırılarak, çözüm önerileri sunulacağını söyledi.

Sığınmacılar konusunda Türkiye’nin üzerinde büyük bir yük olduğunu söyleyen Kafka, şöyle devam etti:

"Bütün Avrupa bu yükü takdir ediyor. Bu yükü biz ne kadar hafifletebiliriz? Ne kadar olursa olsun bir küçük katkımızın olmasını istiyoruz. Bu durumu çözebilecek yeterince para yok. Daha doğrusu yalnızca parayla çözülebilecek bir sorun değil."

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Ankara’daki terör saldırısına değinerek, "Bu ve benzer olayların Fransa, Amerika, İngiltere, Çek Cumhuriyeti'nde olma ihtimalinin, yani her yerde aynı oranda olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla küreselleşme sınırlarının kalkması, terör ve terörle mücadelenin uluslararası bir sorun olduğu ve 'bu benim coğrafyamda, benim şehrimde, benim bölgemde olmaz' demeyip, 'bu her an hepimizin başına gelebilir' anlayışıyla çok net bakmamız gerektiğini son zamanda yaşadığımız örnekler gösteriyor. Zaten bu coğrafya sıkıntılı, başlayan ateşin söndürülmediği zaman herkesi yakabileceğini gösteriyor yaşadıklarımız."

Dünyanın ortak bir "terörist" tanımının olmadığına dikkati çeken Şahin, "Birinin 'terörist' dediğine, öbürü 'özgürlük savaşçısı' derse, biri 'bunun yaptığı eylemlerin bana ne faydası olabilir' diye bakarsa, olmaz. Burada en büyük sorun bu tanımlamadan geçiyor" dedi.

Kafka ve Şahin, görüşmenin ardından birbirlerine hediye taktim etti.