CHP’li Akif Ekici " demokrasi karşıtı teşebbüsler, hukukun üstünlüğü ve özgürlüklerin eksik kaldığı dönemlerde kendisine yaşam alanı bulmaktadır. Bu nedenle darbelerden sonsuza dek kurtulmanın yolu adalet, özgürlük ve demokrasinin güçlendirilmesinden geçer" dedi.
CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, yaptığı açıklamada 15 Temmuz’daki darbe teşebbüsünü lanetledi. "Acı, kan ve gözyaşıyla kurduğumuz Cumhuriyetimiz, tarih boyunca çok büyük badireler atlatmış, 15 Temmuz’da varlığına kast eden teşebbüsü de aynı azim ve kararlılıkla bertaraf etmiştir" diyen Ekici, darbe teşebbüsünün bir zümreyi değil, demokrasi sistemi içindeki bütün kurumları hedef aldığının altını çizdi. Ekici, darbe teşebbüsünün akamete uğratılmasında halkın, siyaset kurumunun, medyanın, emniyet teşkilatının ve Türk ordusunun demokrasiye ve vatana bağlı unsurlarının gösterdiği dirayet ve kararlılığın belirleyici olduğunu vurguladı.
Bir çetenin gerçekleştirdiği darbe teşebbüsünün bütünüyle Türk Silahlı Kuvvetleri’ne mal edilememesi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ve onun cumhuriyet ve demokrasiye bağlı unsurlarının yıpratılmaması, itibarının zedelenmemesi gerektiğini vurgulayan Ekici, bu konudaki söylem ve eylemlere büyük özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti.
Millet iradesini egemen kılan cumhuriyetin kurucusu olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin her zaman darbe ve darbecilere karşı olduğunu kaydeden Ekici, darbe ve darbecileri şiddetle lanetlediklerini de ifade etti.
"Halkımızın en büyük arzusu, özgür, demokratik, laik ve hukukun üstün olduğu bir ülkede yaşamaktır" diyen Ekici,"Dünyanın her yerinde demokrasi karşıtı teşebbüsler, hukukun üstünlüğü ve özgürlüklerin eksik kaldığı dönemlerde kendisine yaşam alanı bulmaktadır. Demokrasi ve hukuk devleti ilkelerine bağlılık bu tür teşebbüsleri de ortadan kaldıracaktır. Yani, Antidemokratik teşebbüslerin panzehiri, demokrasi, özgürlük ve hukuk devleti ilkelerine bağlılıktır. Bu nedenle vatanımıza, demokrasimize kast eden şer odaklarının kirli planlarını bozguna uğratmak için adalet, özgürlük ve demokrasi bayrağını daha da yüksekte dalgalandırmak zorundayız. 15 Temmuz’daki darbe teşebbüsü karşısındaki tutumlarından ötürü halkımıza, basınımıza, demokratik toplumun kuruluşlarına ve güvenlik güçlerimize şükranlarımı sunar, hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar dilerim" ifadelerini kullandı.