İhsanoğlu, Gaziantep'te bir otelde düzenlenen basın toplantısında, miting yapma imkanlarının olduğunu ancak ramazan ayında insanlara zulmetmek istemediklerini belirtti.

Türkiye'de ilk kez cumhurbaşkanının vatandaşın oyuyla seçileceğini hatırlatan İhsanoğlu, "Milletimiz, dinine, örf ve adetine uygun şekilde hareket ediyor. İnşallah Ramazan Bayramı'ndan sonra miting yapacağız. Otobüs göndererek, parti teşkilatlarını toplayarak, zarfla para vererek miting olur mu. Modern iletişim çağında artık televizyon girmeyen köy kalmadı" dedi.

Ülkedeki rejimin parlamenter sisteme dayandığını hatırlatan İhsanoğlu, icra yetkisinin ise hükümete verildiğini dile getirdi.

İhsanoğlu, şöyle konuştu:

"Memleketi idare etmek, ülkenin kalkınması, savunması ve korunması başbakana verilmiştir. Amerikan sistemi herkese hoşgelebilir ama bizim devletimiz üniterdir ve tektir, bizde iki devlet olmaz. Parlamenter sistemin kurulması en tabi haliyle devamı ve ıslahı gereklidir. Ortada olmayan yetkiyi kullanan insan yetki gasbında bulunur, o zaman siz başbakanla, meclis başkanıyla, milletin temsilcileriyle çatışırsınız."

İhsanoğlu, kendilerine destek veren parti sayısının 7'ye yükseldiğini aktardı.

AK Parti'nin de yabancısı olmadığına işaret eden İhsanoğlu, "Adaylık teklifi geldiğinde partinin kurucularıyla istişare ettim. AK Parti'liler Başbakan'ın hizmetlerini sürdürmesini istiyor. Bu hizmet ancak başbakanlık makamında devam eder. Bu hizmet Çankaya'da olmaz. Kanun ve anayasa buna manidir. Devletin reisliği Türkiye denen büyük ailenin reisidir. Yani devletin başı milletin babası olmalıdır" diye konuştu.

Yüksek Seçim Kurulunun Başbakan'ın istifa etmemesi yönündeki kararına da değinen İhsanoğlu, "Arife Bağdat sorulmaz, herkes neyin ne olduğunu biliyor" şeklinde konuştu.

- Suriye'deki iç savaş

Beşar Esed'in seçimin ardından merasim yapıp ant içtiğini hatırlatan İhsanoğlu, şöyle konuştu:

"Bu realiteyi görmeden siyaset yapmak mümkün mü. Cenevre 1 anlaşmasının çok uygun olduğunu savunduğumuzda topa tuttular. Şimdi her şey farklı şekilde dönüyor, sınırlar kevgir gibi oldu. Sınırlarda bir tane varlık vardı, o yok oldu. Onun yerine bir etnik yapıya dayalı devlet oluşuyor. İslam Devleti şeklinde devletçik kuruluyor ve komşu olduk. Şimdi böyle komşuluk güzel bir şey mi, yoksa eskisi mi iyi. Türkiye'nin bunları tartışması lazım. Hamasetle kahramanlık yapılıyor, faturayı milletimiz ödüyor."

- İsrail'in Gazze saldırısı

İsrail'in orantısız saldırıları sürdürdüğünü belirten İhsanoğlu, "Semtleri, apartmanları ve mahalleleri olduğu gibi yıkıyor. Dün öğleye doğru 196 şehit vardı, bugün 210'a yaklaştı. Ateşkesin hemen uygulanması lazım" ifadelerini kullandı.

İhsanoğlu, basın toplantısının ardından Zincirli Bedesten, Bakırcılar Çarşısı ve Elmacı Pazarı esnafını ziyaret etti, Gaziler Caddesi'ni gezdi. Kutnu kumaş hediye edilen İhsanoğlu, ziyaret ettiği bir dükkanda bakır tepsi işledi.