Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hidayet Tok, ders çalışırken de, zamanı planlaması konusunda uyarılarda, “Öğrenmede asıl olan bilgiyi kendiniz için anlamlı kılmaktır ve bu süreçte ilgi çok önemlidir” dedi.
Hidayet Tok, bilgiyi öğrenme şeklinin başarıyı etkileyebileceğini vurguladı. Tok, “Örneğin, çok çalışıyorum ama bu çabam notlarıma yansımıyor diyorsanız bunun bir nedeni öğrenme düzeyi olabilir. Öğrenme sürecinde bilgileri derin ve yüzeysel olmak üzere iki şekilde öğreniriz. Yüzeysel öğrenmede, gerekli ve gereksiz bilgi karışık parçacıklar halindedir, ezberlenmiştir. Aralarındaki bağın öğrenilmediği bu bilgi parçacıkları kullanılamaz. Sınavda çıkar düşüncesiyle belirli bir konuyu çalışıp, özü kavrayamamak bu yüzdendir. Derinlemesine öğrenmede ise genel kavramlar ve bütünsel resim edinilir” ifadeleri kullandı
Bir günlük çizelge hazırlayarak zamanın nasıl geçirilmesi gerektiğini planlanmasını isteyen Tok, “Çoğumuz yapmamız gereken bir işi elimizden geldiğince ertelemeye çalışırız. Oysa son ana bıraktığımız bu işler bizi sıkıntıya sokar. Son ana ertelemenin tek olumlu tarafı sağlayabildiği, ‘Eğer son anda birkaç saat çalışmakla bu notu alabildiysem daha çok çalıştığımda çok daha yüksek bir not alabilirim’ mantığı bize kötü sonuç için önceden hazırlanmış bir bahane gibidir. Zamanı verimli değerlendirememenin önemli nedenlerinden biri başarısızlık korkusudur” diye konuştu. ‘Ya başaramazsam’ düşüncesiyle kafada kurgulanan kötü senaryoların çoğu zaman insanları sıkıntıya sürüklediğini ifade eden Tok, “Mükemmeliyetçilik de, aslında kendi kafamızda yarattığımız bir kalıba kendimizi uydurmaya çalışmaktır. Korku ve mükemmeliyetçiliğin bizi sürükleyebileceği depresyon , aşırı kaygı gibi sorunlarınız yüzünden yaşamınız sekteye uğruyorsa bir uzmandan yardım isteyebilirsiniz” ifadelerine yer verdi.