Kaplan, Ortadoğu Fuar Merkezi'nde (OFM) açılışı yapılan DOMOTEX Turkey Halı Fuarı'nda yaptığı konuşmada, 180'in üzerinde halı firması bulunan Gaziantep'te yüksek teknolojiye sahip bin 400 halı makinesi bulunduğunu ve bunlarda yıllık 350 milyon metrekare makine halısı üretildiğine dikkati çekerek, halı sektörü için bir hayalin daha gerçekleştiğini vurguladı.

Üretimi ve kalitesiyle dünya halı sektörünün lideri konumuna gelen Gaziantep'in, uluslararası arenadaki kendi markasını taşıyan bir fuar organizasyonu gerçekleştirmesinin önemine işaret eden Kaplan, fuarın başarılı geçeceğine inandığını bildirdi.

Gaziantep'te halı fuarcılığının 8 yıl önce çok zor şartlar altında başladığını anlatan Kaplan, "Her geçen gün fuarın itibarı ve ciddiyeti artıyor. Yerin az olmasından dolayı katılmak isteyen bazı firmalarımıza yer veremedik. Acilen yeni bir hole daha ihtiyacımız var. Bu durum gelecek yıllarda da çözülmezse istemeyerek de olsa geniş olan daha başka bir yerde fuar yapmak zorunda kalacağız" diye konuştu.

- "Evin merkezi olacağız"

GTO Başkanı Eyüp Bartık ise tekstilde önemli yere gelen Gaziantep'in aynı başarıyı halıcılıkta da gösterdiğini ve Gaziantepli halıcıların makine halısında marka olduklarını belirtti.

Halıcıların inanılmaz bir başarı hikayesi yazarak Gaziantep'i halıcılığın başkenti haline getirdiğini ifade eden Bartık, Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapan halıcıların emeklerinin karşılığını almaya başladığını dile getirdi.

Gaziantep olarak "Evin merkezi" olmak istediklerini anlatan Bartık, "Geçtiğimiz günlerde mobilya fuarını açtık, tekstil ve halı konusunda yaptıklarımız ortada. Yani evle ilgili hemen her alanda varız. İnşallah sanayicilerimizin girişimleriyle evin merkezi olacağız" ifadesini kullandı.

-50 bin kişilik istihdam

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya da 2002 yılında Gaziantep ihracatının 666 milyon dolar olduğuna işaret ederek, 2014 yılında ise bu rakamın 6.6 milyar dolar seviyelerine ulaştığını bildirdi.

Bu rakamlar ışığında Gaziantep'in Türkiye'nin büyüme hızından daha yukarıları yakaladığını anlatan Yerlikaya, halıcılık sektöründe kentin 50 bin kişiye istihdam kapısı olduğuna işaret etti.

Gaziantep'in halı ihracatı için dünyanın hemen yer yerine el uzattığını aktaran Yerlikaya, Gaziantep'teki girişimcilik ruhu sayesinde Güneydoğu'da "fuar sadece İstanbul'da yapılır" algısının kırıldığını ve kentin sadece halı da değil hemen her alanda fuarcılıkta da marka olma yolunda ilerlediğini kaydetti.

- "Halının makinesini de biz üretelim"

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, hiç bir şeyin akşamdan sabaha kolay gelişmediğini belirterek, Gaziantep'teki büyümenin de uzun yıllardır çok çalışmaya bağlı olduğunu söyledi.

Üretim konusunda Gaziantep'te tevazu sahibi olmadıklarını, aksine iddialı olduklarını ifade eden Şahin, Türkiye'nin hedeflerine katkı sağlamak ve Gaziantep'i daha rekabetçi hale getirmek için Gaziantep'te halı üretmenin yanı sıra halı makinesini de üretir hale gelmeleri gerektiğini, bu noktada da sanayicilerden destek beklediklerini bildirdi.

Protokol mensupları açılış konuşmalarının ardından fuarın açılışını gerçekleştirip bazı firmaların stantlarını gezip faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

- Fuar hakkında

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) başta olmak üzere, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAİB) ve Gaziantep Halıcılar Odası'nın (GHO) desteklediği fuar, 28 Mayıs'a kadar gezilebilecek.

Almanya, Çin, İran, Bangladeş, Özbekistan ve Ürdün gibi ülkelerden de katılımcı firmaların yer aldığı fuarda 33'ü yabancı 198 firmanın standı bulunuyor. Fuarda, 22 bin 275 metrekarelik alanda makine halıları ve yan sanayi ürünleri sergileniyor.