Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği'nce (GAİB) düzenlenen "2014 İhracat Rekortmenleri Ödül Töreni"ne katılan Zeybekçi, Gaziantepli sanayici ve iş adamlarının başarısının taktire şayan olduğunu vurguladı.

GAİB Konferans Salonu'ndaki törende konuşan Zeybekçi, Afrika'nın doğal ve enerji kaynakları açısından zengin olduğunu, birçok Türk girişimcinin buralarda ciddi yatırımlar yaptığını anımsattı.

Türkiye'nin Afrika açılımını başlattığı 2003 yılından beri ciddi çalışmalar yapıldığına değinen Zeybekçi, şöyle konuştu:

"Bir zamanlar sadece insan ve doğal kaynak anlamında sömürülen Afrika'da birçok yerde yeni enerji kaynakları gibi doğal zenginlikler bulunuyor. Endişem odurki Afrika'nın bu bölgelerine de birileri 'demokrasi' getirmeye kalkar. Yani enerji ve ham madde varsa orada demokrasi operasyonu yapmaya kalkanlar da ortaya çıkıyor. Şu haliyle baktığınız zaman 2003 yılında Türkiye'de Afrika açılımı başlattığımızda Cumhurbaşkanımız o dönem Afrika'yı hedef olarak gösterdiğinde, bizim orada 11 tane büyükelçiliğimiz vardı. Şu anda 39 tane büyükelçiliğimiz var. THY, Afrika'da en çok noktaya uçan hava yolu haline geldi. Bu sürede Afrika'da toplam dış ticaret hacmimiz 30 milyar dolara ulaştı. Önümüzdeki dönem Afrika ile dış ticaret hacmimiz 100 milyarlık bir seviyeye ulaşacak."

Türkiye'nin, bulunduğu konum itibarıyla dünyanın en zengin enerji ve ham madde kaynaklarının ortasında durduğunu belirten Zeybekçi, "Etrafımıza baktığımız zaman bütün coğrafya böyle. Arap yarımadasından Afrika'ya kadar enerji ham madde kaynaklarıyla dolu. Buralar önümüzdeki 10 yılların en önemli merkezleri haline gelecek. Sıkıntılar yaşanacak, farklı şeyler olacak belki ama bizim yönümüz hep buralara dönük olacak" ifadelerini kullandı.

Özellikle Gaziantep bölgesindeki ihracatın durup dururken 10 kat artmadığına işaret eden Zeybekçi, bunun daha da artacağını kaydetti.

Zeybekçi, şöyle devam etti:

"Türkiye bütün enerji kaynaklarının geçiş hattında. Bu coğrafyada tüm tüketim ve dağıtım kanallarının kontrol edilebileceği bir noktada duruyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu bölgelerde artık şuna bakmak lazım; bu coğrafyanın ihtiyaçları ne, onu tespit etmek lazım. Bu coğrafyanın tüm ihtiyaçlarının karşılanabileceği lojistik, üretim merkezleri Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alıyor. Zannediyor musunuz ki birileri bu coğrafyayı bilmeyerek karıştırıyor. Zannediyor musunuz ki birilerinin bu coğrafyayı karıştırmalarının tek amacı masum istekler ve taleplerdir, asla. Bu bölge gelecekte yaklaşık bir milyar insanın tüm ihtiyaçlarını karşılayacak teknoloji üslerinin, eğitim üslerinin, sağlık merkezlerinin olduğu yer haline gelecek."

Üç yılda Türkiye'ye gelen yabancı hasta sayısının 500 bine ulaştığına dikkat çeken Zeybekçi, dünya yeniden yapılanırken, Türkiye'nin buna seyirci kalamayacağını belirtti.

İhracata dayalı büyüme, kalkınmanın, gerçek kalkınma olduğuna vurgu yapan Zeybekçi, Türkiye ebadındaki bir ülkenin gerçek büyümesinin de ihracatla olacağını söyledi.

Tüm dünyayı etkileyen 2008 krizinden en az etkilenen ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyleyen Zeybekçi, Türkiye'nin 2009'dan bu yana 7 milyon istihdam yaparken AB'nin hala eksi 4 milyonda olduğunu sözlerine ekledi.

Zeybekçi, konuşmasının ardından ihracat rekortmeni iş adamlarına plaket verdi.

Programa, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ve GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz da katıldı.