Şehitkamil Belediyesi, Osmanlı döneminde var olan Enderun usulü teravih namazı geleneğini ilçede yaşatıyor.
Şehitkamil Belediyesi, unutulmaya yüz tutmuş manevi geleneklerin yaşatılması için çalışmalarını sürdürüyor. Geçtiğimiz ramazan aylarında kılınan Enderun usulü teravih namazı, bu yıl da ilçenin farklı noktalarında bulunan camilerde kılınıyor. Enderun usulü teravih namazını Yükseliş Cami İmam Hatibi Cabir Emre kıldırıyor. Namaz sonrası konuşan cami cemaati, Şehitkamil Belediyesi ile Şehitkamil İlçe Müftülüğü işbirliğinde yapılan uygulamadan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Gelenek ve göreneklerin yaşatılması adına yapılan hizmetin kendilerini mutlu ettiğini dile getiren cami cemaati, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ve ekibine teşekkür etti. Cemaat, uygulamanın önümüzdeki yıllarda da devam ettirilmesi gerekliliğini vurguladı.
CAMİMİZE FARKLI BİR RENK KATILDI
Enderun usulü teravih namazı programına ilişkin açıklamada bulunan Hayriye-Nuri Bindal Cami İmamı Mustafa Yazgan, “Enderun usulü teravih namazı programı yapıldığı için Şehitkamil İlçe Müftülüğümüze, Şehitkamil Belediye Başkanımız Rıdvan Fadıloğlu’na, güzel sesleriyle bu mübarek geceyi süsleyen Akif Tuncer hocam ve ekibine, Cabir Emre hocamıza teşekkür ediyoruz. Bu gibi güzel faaliyetlerin devamını bekliyoruz. Camimize, cemaatimize farklı bir renk kattılar. Bundan dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Şehitkamil Belediyesi, Enderun usulü teravih namazı sonrası cami cemaatine meyan şerbeti ve lokum ikramında bulunuldu.
ENDERUN USULÜ TERAVİH NAMAZI
Enderun usulü teravih namazı, Osmanlı iç teşkilatında, sarayda, Hırka-i Saadet’te, saray camileri, büyük cami ve dergahlarda kılınırmış. Zamanla Anadolu’daki camilere de yayılmış. Uzmanlar, kaynağını Buhurizade Mustafa Itri Efendi’ye (1712) dayandırıyor. Enderun usulü, iki şekilde uygulanıyor. Birincisi imam müezzin topluluğunu makam geçkileri ile yönlendirir, ikincisinde ise makamlar arasındaki geçkileri müezzinler sağlar. İlk gecede müezzinler geçkileri sağlar. Fatiha’dan sonra okunan zamm-ı sureler rastgele seçilmiyor. Manalarına bakılarak tertip ediliyor. Örneğin rahmet ayetleri, tesbih ayetleri ya da Hz. Muhammed (SAV)’den bahseden ayetler tercih ediliyor. İlk on günde Ramazan ayına ulaşmaktan duyulan sevincin dile getirildiği ilahiler, ikinci on günde Allah’tan rahmet ve merhamet niyaz eden ilahiler söyleniyor. Son on günde ise Ramazan’ın uğurlanmasından duyulan hüzünlü ilahiler meşk ediliyor.