Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinin 2023 hedefleri doğrultusunda ihracatın arttırılmasına yönelik yürütülen çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini ifade eden GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Türk Hava Yollarının (THY), 5 Ağustos’tan itibaren Irak’ın Erbil şehrine direkt uçuş başlatma kararının memnuniyet verici olduğunu ifade ederek “GAİB Havayoluyla ülkemize gelecek olan Iraklı iş adamlarına 1 günde vize vermektedir, yapılan çalışmalar sonucu söz konusu uçak seferleri ekonomimizi güçlendirebilmemiz için adeta zorunluluk haline gelmişti” dedi.
Türk Hava Yollarının (THY), 5 Ağustos’tan itibaren Irak’ın Erbil şehrine direkt uçuş başlatma kararıyla ilgili bir değerlendirme yapan GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz bu seferlerin ekonominin gelişmesi ve bu bölgelere ihracatın arttırılması açısından hayati önem taşıdığını vurguladı. Pazartesi ve Cuma günleri olmak üzere haftada karşılıklı iki seferin yapılacağını belirten Çıkmaz, sefer sayısının artırılması için de çalışmaların yapılacağını kaydetti. Çıkmaz, yaptığı yazılı açıklamada TİM ve Dış İşleri Bakanlığı arasında gerçekleştirilen bir protokolle Iraklı iş adamlarına uygulanan vizeler için GAİB’in aracı kuruluş olduğunu bu nedenle Iraklı iş adamlarının belirlenen prosedüre uygun olarak vize alımlarının hızlandırıldığına dikkat çekerek “İhracatçılarımızın elini rahatlatan vize sorununun çözümü ardından Türk Hava Yollarının Gaziantep-Erbil, Erbil-Gaziantep hattında direk uçuş seferleri koyması hepimizi mutlu etmiştir. Önemli bir zaman kaybı ortadan kalkacaktır. Türkiye’nin şu saatten sonra kaybedecek zamanı yok. Daha çok üretim, daha çok ihracat ve beraberinde daha çok istihdam oluşacaktır” dedi
Havayolu ile gelecek Iraklı iş adamlarına GAİB’de vize kolaylığı
GAİB’in referansıyla vize kolaylığı hakkı tanınan Iraklı iş adamlarıyla ilgili uygulanan prosedür hakkında da bilgi veren Başkan Çıkmaz, İhracatçılarımızın Irak’tan Gaziantep’e gelecek olan Iraklı iş adamlarıyla ilgili vize işlemleri için GAİB Genel Sekreterliğiyle irtibat kurması gerekmektedir. Irak vatandaşı işadamlarının ülkemize ticari faaliyetlerde bulunmak üzere girişleri vizeye tabi olup, Irak’tan ülkemize giriş yapmaya çalışan kişilerin vize işlemleri ayrıntılı incelemeden sonra onaylanmaktadır. Bu itibarla Dışişleri Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) arasında 4 Mayıs 2016 tarihinde bir protokol imzalanmıştı. Bu protokole göre vize başvuruları TİM ve Birliklerimiz referansı ile Dışişleri Bakanlığı ilgili veri bankasına kaydedilecek ve uygun bulunanlar hızlı bir şekilde vizeye dönüştürülecektir. Bu sistem kapsamında İhracatçılarımızın talebi üzerine Irak vatandaşlarının yapacakları vize başvurularının değerlendirilmesinde yeni uygulamalar söz konusudur. Buna göre Irak vatandaşı işadamlarının söz konusu sistem kapsamında Birliğimiz aracılığından yararlanabilmeleri için, İhracatçı Birlikleri üyesi ihracatçı firmalar tarafından davet edilmiş olmaları koşulu aranmaktadır. İhracatçı firmamız; son üç takvim yılının (2013, 2014, 2015) her birinde, ülke ayrımı olmaksızın toplamda asgari 100.000 USD doğrudan ihracat yapmış, ayrıca 2015 yılında Irak’a 10.000 USD ve üzeri ihracat yapmış olmalıdır. Son üç yıl kriterini sağlamayan ancak son yılda 100.000 USD ihracat yapan firmalar da bu kolaylıktan faydalanabilecektir. İhracatçı firmamız, ülkemize davet ettiği ve vize başvurusunda bulunan Irak vatandaşı işadamının, muteber bir firmanın temsilcisi olduğunu taahhüt edecektir. Son 3 yılda her yıl asgari 100.000 USD ihracat yapan ve 2015 yılında Irak’a ihracatı 10.000 USD ve 1 milyon USD’nin arasında olan ihracatçılar, her ay Irak’tan azami 3 firmanın temsilcilerini davet edebilecektir. 2015 yılı ihracatı 1 milyon USD’nin üzerinde olan firmalar, her ay Irak’tan azami 5 firmanın temsilcilerini davet edebilecektir. Taahhüt/referans verecek ihracatçı firmaların, İhracatçı Birliklerimize borcu olmaması şartı da bulunmaktadır. Bu uygulama sadece havayolu ile seyahat edecek olan Iraklı iş adamlarını kapsamaktadır” dedi.
Lansman 4 Ağustos’ta
İlk tarifeli sefer öncesi THY tarafından yapılacak basın lansmanının 4 Ağustos’ta planlandığını belirten Çıkmaz, “Ortadoğu bölgesinde ticaretin başkenti sayılan Gaziantep’ten bu uçuş hattının çok daha önceden açılması temennimizdi. Birliğimiz bu dönemde THY Gaziantep Müdürlüğüne bu çalışmalarında destek vermiştir, bundan sonraki dönemde de verecektir. İhracatın gelişmesine, artmasına katkı yapacağına inandığımız bu gelişme biz ihracatçı camiasını çok mutlu etmiştir. Bu hat bir ticaret hattıdır, önümüzdeki dönemde Gaziantep Havalimanından dış hat uçuşlarına yeni hatlar eklenmesini arzu ediyoruz.” diyerek, hain darbe girişimi sonrası uluslararası kamuoyunda Türkiye’mizin ekonomisine dair yaratılmaya çalışılan olumsuz ve yanlış algının kırılmasında, bu gibi gelişmelerin önemine de dikkat çekti.