Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi önemli başarılarla dolu Gaziantep'in 5 yıldır Suriyeli göçmenlere kucak açtığını, aşını ekmeğini paylaştığını dile getirdi. 
Kentin Suriyelilere güvenli yaşam imkanı sağlarken oldukça başarılı bir performans ortaya koyduğunu vurgulayan Şahin, çeşitli nedenlerle Gaziantep'e gelen uluslararası önemli isimlerle Nobel ödüllü sanatçıların, kentteki sığınmacılarla ilgili hayata geçirilen çalışmalara hayran kaldığını aktardı.

Yurtdışından gelen konukların her fırsatta kendilerine "Bu kent Nobel'i hak ediyor" şeklinde ifadeler kullandığını anımsatan Şahin, şunları kaydetti:

"Biz de yapılanların hakikaten önemli olduğunu düşünerek harekete geçtik. Burada yapılanların dünyaya daha iyi anlatılması gerekir. Şu ana kadar Nobel'de şehir kategorisi olmadığı için kurumsal manada yapılması gerekenleri yaptık ve gerekli görüşmeleri gerçekleştirdik. Nobel'i şundan dolayı hak ediyoruz; kentimize gelen 350 bin Suriyeli var. Bunların 98 bini eğitim çağında olması gerekiyor. Yaklaşık 20 ay önce başkan olduğumda bu nüfusun 3 bin kadarı eğitim hayatındaydı. Şimdi bu rakam 20 ayda 70 bine ulaştı. Bu kadar kısa sürede, bu kadar gelişme inanılır gibi değil. Ayrıca bu yıl kentimizde ilkokula başlayan Suriyeli çocukların okullaşma oranı yüzde 98 oldu. Oysa ki bu çocuklar, Halep'te olsa okullaşma oranı yüzde 85'te kalacaktı."

- "Başarımızın taçlanacağına yürekten inanıyorum"

Yüzde 98'lik okullaşma oranına insanların inanmakta güçlük çektiğini dile getiren Şahin, "Bu rakamları çok iyi anlatamıyoruz. Gelenlere bunları söyleyince şok oluyorlar. Bu alanda bizim kadar başarılı bir başka şehir yok. O yüzden Nobel aracılığıyla bu başarı hikayemizi ve insanlık dersimizi dünyaya anlatmak istiyoruz. Bu başarımızın Nobel ile taçlandırılacağına yürekten inanıyorum" diye konuştu.

Fatma Şahin, Nobel'e başvuru konusunda gerekli görüşmelerin gerçekleştirildiğini ve Valilik aracılığıyla da resmi yazının ilgililere gönderildiğini sözlerine ekledi.