Ekonomi Destek ve Teşvik Paketinde yer alan maddelerin yatırımcı ve sanayiciler için ekonomide olumlu sinyaller vereceğini ifade eden Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Salahattin Kaplan paketin yetersiz kalacağını ifade ederek ek önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
Kaplan yaptığı değerlendirmede sadece halı sektörünün değil, sanayi alanındaki bütün sektörlerin 2023 vizyonuna yöneldiğini bunun başarılı olabilmesi için bankacılık başta olmak üzere birçok konuda hükumetin gerekli adımları alması gerektiğini vurgulayarak, “Ramazan Bayramı öncesinde Başbakanımız Binali Yıldırım tarafından açıklanan Ekonomi Destek ve Teşvik Paketi sanayici ve iş adamlarımız için olduğu gibi ihracatçılarımız içinde olumlu bir adımdır. Ancak bu pakettin ardından ikinci adımın atılması ve üretim sektörlerinde hedeflenen canlanmanın gerçekleştirilmesi gerekiyor’’ dedi.
Kurumlar vergi listesinde sanayici ve üretici yerine bankalar ilk sıralarda
Kaplan, ‘‘Gelir İdaresi Başkanlığının Kurumlar Vergisi listesinin ilk 10 sırasında 3’ü kamu bankası olmak üzere 7 banka yer alması elbette Türkiye’deki bankacılık ve uygulanan faiz politikasının gözden geçirilmesi gerçeğini gözler önüne sermiştir. Sanayici, Üretici, İhracatçı zarar ederken Bankaların yüksek kazanç elde etmesi üzerinde çalışılması gereken bir sorundur.” dedi.
Kaplan yaptığı açıklamaya hükumetin yeni ekonomik paketlerle sanayici ve ihracatçının üzerindeki yükleri hafifletmesi gerektiğini savunarak, ‘‘Hükumetimiz sanayici ve ihracatçıyı yaşatmak istiyorsa ki istiyor, üzerindeki yükleri hafifletmesini bekliyoruz. Özellikle sanayi kuruluşlarından elektrikten KDV’nin kaldırılması, asgari ücretten vergi alınmaması, SGK İşveren katkı payını devletin karşılaması ve Devlet Bankaları sanayiciye faizsiz kredi kullandırmasını içerecek olan yeni bir ekonomik paketin acilen uygulamaya konulması gerekiyor. Bugün ihracatçılarımız dünyanın neredeyse bütün ülkelerini adım adım dolaşarak Türkiye’de üretilen ürünlerin pazarlanabilmesi için canla başla çalışıyor. Sektörümüz 2023 hedefleri için gerekli her türlü yatırımı yaptı. Ancak başarı için hükumetimizin de bayram öncesi açıklanan yeni pakete ilaveten değindiğimiz konularda olumlu adımlar atması kaçınılmazdır. Sanayici ve ihracatçılarımız Türkiye ekonomisinin en önemli dinamikleridir. Bu dinamiklerin canlı tutulması bundan sonra alınacak olan ekonomik kararlarla orantılı olacaktır” diye konuştu.