Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Türkiye’de ilk kez işletme alanında yüksek lisans sempozyumu düzenledi.
Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen ve 3 gün sürecek sempozyumun açılışında konuşan Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Halil Ekşi, Türkiye’de sosyal bilim dallarında uygulanan lisansüstü öğrenci sempozyumunun işletme alanında uygulanmadığını, bunu bir eksiklik olarak gördükleri için ilk kez böyle bir projeyi yaşama geçirdiklerini belirtti. Sempozyuma 40 farklı üniversiteden işletmenin farklı ana bilim dallarından 57 öğretim üyesinden oluşan bilim kurulunun görev yapacağını kaydeden Ekşi “Bilim kurulunu sempozyumun sürekliliğini sağlamak için geniş tuttuk. Sempozyuma 88 bildiri yüklendi. Bu bildirilerin 14’ü hakem sürecinden geçmedi, ret aldı. Geri kalan 74 bildiriyi kabul ettik. Kabul edilen 74 bildirinin 37’si yani yüzde 50’si muhasebe finansman, 24’üne tekabül eden yüzde 33’ü yönetim organizasyon ve geri kalan 13’ü de üretim ve pazarlamayla ilgili. Dolayısıyla işletme anlamında dağılımın normal olduğunu söylemek de mümkün. Kabul edilen bildirilerden 36’sını TÜBİTAK’ta tanınan dergilere gönderdik. Hakem konularına bağlı olarak ve bunu da yazarlara ilettik. Bu anlamda sempozyum farklılık da arz etti. Bu kadar yoğun talebin olmasının nedeni belki de nedeni bu dergi destekleriydi. Sempozyumun ülkemizin geçtiği bu süreçte Gaziantep’te yapılmasının da ayrıca bir önemi var” dedi.
7 MİLYON İŞLETME ÖĞRENCİSİ
GAÜN İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölüm Başkanı ve Sempozyum Dönem Başkanı Prof. Dr. Cengiz Toraman ise, işletme ve işletmecilik tarihinin insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip olduğunu vurgularken, “İnsanlık var oldukça, işletmeler de var oldu. Modern işletmeciliğe yakın işletmelere baktığımızda binli yıllarda kurulmuş birkaç tane şirketi görüyoruz. Türkiye’deki lisans ve lisansüstü öğrenci sayısı 2015’te 6 milyon 63 bin gözüküyor. Her sene de bu yaklaşık yüzde 15-20’lik bir artış gösteriyorsa bugün itibariyle 7 milyona yakın bir öğrenci kitlesinden bahsediyoruz, 250 bin civarında işletme anabilim dalı ve alt bilim dallarını da düşünürseniz toplamda 250 binlik bir rakam görüyoruz. Oldukça büyük bir rakam, bu tarz faaliyetleri arttırmamız gerekliliği ortaya çıkıyor. İnşallah bu tip faaliyetler de bunlara örnek olur” diye konuştu.
GAÜN YİNE BİR İLKE İMZA ATTI
GAÜN Rektör Vekili Prof. Dr. Cahit Bağcı ise, Gaziantep Üniversitesi’nce düzenlenen Lisansüstü İşletme Öğrencileri Sempozyumu ile yine bir ilke imza attığını söyledi. Parlayan yıldız Gaziantep Üniversitesi’nin dünyada ilklerde olmak zorunda olduğunu, belirten Bağcı “Biz diyoruz ki, ilk olmak zorundayız, ilk olacağız. Örneğin ilk olarak Gaziantep Üniversitesi’nde Trimester modeli ile meslek yüksekokulunda bir çığır açtık. Sanayinin ortasında Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu’nda öğrencilerimiz daha okulunu bitirmeden sanayiyle hemhal oluyor. Bunların yüzde 80 - 90’ı diplomasını alır almaz işe yerleşiyor. İntörnlük biliyorsunuz Tıp Fakültelerinde bir model o modeldi. Bunu, mühendisliği, sosyal bilimlere taşıdık. Sahadan aldığımız geri dönüşümlere baktığımız zaman oldukça başarılı olduğumuzu görüyoruz ki artık Türkiye’nin her tarafında patentini de aldık zaten her tarafında intörnlük modeli konuşulur oldu. Dünyada ilk defa üç dilde eğitim yapan bir üniversiteye kavuştuk. Üniversitemizde, Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde eğitim yapılıyor” diye konuştu.
SURİYELİLERE KAYITSIZ KALAMAZDIK
Gaziantep’in coğrafi şartlarının getirdiği durumun kendilerini Arapça bölümler açmaya zorladığını kaydeden Bağcı, 400 bin Suriyeli muhacire ensar ruhuyla ev sahipliği yapan Gaziantep’e üniversite olarak borcunu ödeme mücadelesi verdiklerinin altını çizerek “Biz de bir şekilde bunları kucaklamak durumundaydık. Eğitim çağına gelmiş olan öğrencileri, lisanı Türkçe ve İngilizce bilmeyen öğrencileri liseden mezun olan binlerce öğrenciyi sokakta bırakamazdık, IŞID’e, DAEŞ’e ya da PKK’ya ya da diğer bölücü terör örgütlerinin hiçbirisine bırakamazdık. Onun için burada bu öğrencilere de ki gelenlerin içinde oldukça yoğun bir şekilde akademisyen göçü de vardı. Bunlardan da faydalanmak suretiyle Arapça eğitim başlattık. 28 programda Arapça eğitime başlattık. Bu sene 8’ine öğrenci aldık, yaklaşık 240 öğrencimiz var. bu da yetmedi bizim için yaklaşık 20 kampta Türkçe öğretiyoruz. Gaziantep Üniversitesi dünya üniversitesi olma yönünde hızla ilerlemekte. Rektörümüz Yavuz Coşkun 7 buçuk - 8 yıl önce geldiği zaman 11 bin 700 öğrencimiz vardı. Şu anda 44- 45 bin öğrencimiz var. 300 civarından yüksek lisans doktora öğrencimiz vardı, bu sayı 5 bin 649’a yükseldi. Bunların 704’ü yabancı. Dünyanın 98 ülkesinden 3 bine yakın yabancı öğrenci bulunduran bir üniversiteyiz. Kampusun girişinde 98 ülke bayrağı dalgalanıyor, 98 ülkeden öğrenci olduğunu gösteriyor. İlerde özellikle yabancı misafir öğrencilerimiz her biri ülkelerine gittiği zaman bir yerlere gelecek bu da ülkemiz açısından oldukça gurur verici bir tablo. Program oldukça dolu, düzenleyenlere tekrar teşekkür borç biliyorum” şeklinde konuştu.