Türkiye'nin zor günlerden geçtiğini ifade eden Arıkan, "Ülkemizin terör belasından ve kurulan tuzaklardan bir an önce kurtularak, milletimizin bütün katmanlarıyla barış içinde yaşamayı öncelikle arzu ediyoruz. Terör saldırılarında hayatlarını kaybeden şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır diliyoruz. 21'inci yüzyılın enerji savaşları olduğunu artık hepimiz kabul ediyoruz. Enerji kaynakları ve bu kaynakların olası aktarılması açısından Suriye krizine doğrudan ve dolaylı müdahil aktörlerin sesini duyuyoruz. Yani kimlik ve mezhep çatışmalarının yanında enerji güvenliği de Suriye savaşında önemli bir aktör olarak öne çıkmıştır" diye konuştu.
Bir tarafta enerji savaşları olurken, bir taraftan da gelişmiş ülkelerin enerji ihtiyaçlarını yenilenebilir enerjiden hızla karşıladığı dile getiren Arıkan, Kosta Rika'nın bu sene yüzde 99 yenilenebilir enerji kullanımına ulaştığını, İskoçya'nın dünyanın en büyük rüzgar güç santralini kurduğunu, Türkiye'de ise bu oranların çok düşük olduğunu belirtti. Arıkan, "Teknolojiyle yönetilen bir dünyada mühendisliğin etkisini azaltırsanız yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip olsanız dahi yine dışa bağımlı olmaktan kaçamayacaksınız" ifadelerini kullandı.

Makine Mühendisleri Gaziantep Şube Başkanı Gürcan Ülgey de Ortadoğu coğrafyasında 3. Dünya savaşının fiilen devam ettiğini söyledi.

Tüm emperyalis güçlerin Suriye'deki enerjinin pastadaki paylaşımı için mücadele ettiğini ifade eden Ülgey, "Suriye'deki savaşın sona ermesi gerekiyor. Bunun için de biz odaların elinden geleni yapması gerekiyor" dedi.

Kurula, Divan Başkanı Akif Ülbey ve oda üyeleri katıldı.