Gaziantep Kent Konseyi Yürütme Kurulu'nun yayınladığı raporda, şehirde bulunan kayıtlı Suriyeli misafir sayısının yaklaşık 314 bin 917 kişi olduğu ve bu rakamın 240 bininin kent merkezinde yaşadığı belirtildi. Gaziantep'e göçün en önemli nedeninin ekonomik faktörler olduğu ifade edilen raporda, Suriyeli mültecilerin yaşadığı yerden ekonomik nedenlerle göç etme oranının yüzde 69,5 olduğun bilgisi verildi.

BAŞKA İLLERDE ASAYİŞİ BOZAN SURİYELİLER GAZİANTEP'E GÖNDERİLİYOR 

Başta İstanbul olmak üzere birçok kentte asayişi bozan Suriyelilerin Gaziantep'e gönderildiği ifade edilirken, gelen kişilerin de kentin asayişini olumsuz yönde etkilediği ve önemli bir güvenlik sorunu oluşturduğuna yer verildi. 

YABANCI OFİSLER KENT DIŞINA ÇIKARILMALIDIR 

Gaziantep'te faaliyet gösteren birçok yabancı ofis ve merkezlerinin bulunduğuna değinen raporda, bu ofis ve merkezlerin amaç dışı faaliyetler gösterebileceği kanısıyla toplumda tedirginlik ve korku oluştuğu dile getirildi. Ayrıca bu merkezlerin bir an önce kent dışına çıkarılması vurgulandı. 

YENİ KAMPLAR YAPILMAMALIDIR

Ocak 2015 tarihi itibariyle yeni misafirlerin kabulüne son verilmesi gerektiği üzerinde durulan raporda, Gaziantep'te yeni kamplar yapılmaması ve kente göç teşvik edilmemesi kayda alındı. Kamp dışı alanda yaşayan Suriyeli misafirlerin konaklama alanı bulmakta zorlandığının bilgisi verilen raporda, şu sorunlara değinildi: "Bu sorun yalnızca kendilerini değil şehirde yaşayan vatandaşlarımızı da yakından ilgilendirmekte ve huzursuz etmektedir. Geçim sıkıntısı yaşayan bazı Suriyeliler ya çok yüksek kiraları karşılayabilmek adına kalabalık ailelerle iç içe aynı odayı paylaşmakta ya da yaşanması mümkün olmayan metruk binalarda kendilerine bir yaşam alanı yaratma çabasına girmektedirler. Bu durumdan dahi rant sağlamaya çalışan bazı mülkiyet sahipleri, evlerini fahiş fiyatlarla kiraya vererek hem Suriyeli misafirlere hem de kendi vatandaşımıza büyük bir barınma sorunu yaratmaktadırlar. Hatta daha da ileri giden bazı art niyetli kişiler, insani yaşam koşullarına uymayan dükkan, depo ve garajlarını kiraya vermektedirler. TOKİ'nin Suriyeli misafirlerin yoğun bulunduğu illerde toplu konutlar yapması, iç savaş bitene kadar Suriyelilere tahsis edilmesi daha sonra ise kendi vatandaşımıza uygun fiyatlarla satışı yapılması önerilebilir."

SURİYELİ MİSAFİRLERİN GELMESİ İLE KIZAMIK VAKALARI 20 KAT ARTTI

Giderek artan Suriyeli misafirlerin sağlık bakımları için, yeterli sağlık kuruluşu ve insan gücünün olmamasına dikkat çekilirken, aynı zamanda hastalıkların arttığına dikkat çekildi. Türkiye'de 2012 yılında 349 kızamık vakası görüldüğünün bilgisi verilirken bu oranın şuanda 20'ye katlandığı açıklandı. Ucuz iş gücü piyasası oluşturan Suriyeli misafirlerin, yerel halkın iş bulmasını güçleştirmesi, her iki halk arasında ciddi gerilimlere neden olduğu belirtilen raporda, Gaziantep'in genel bütçe vergi geliri payının arttırılması istendi.