Türkiye'nin mutfak kültürüyle öne çıkan kentlerinden Gaziantep'te, özellikle sonbahar aylarında soğan kebabının tüketimi artıyor.

Lokanta işletmecisi Sakıp Çadır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazianteplilerin soğan kebabını severek tükettiğini söyledi.

Kentlilerin yazın patlıcan, sonbahar ve kış aylarında soğan kebabı yediğini ifade eden Çadır, kebabın, farklı illerden gelenlerin de beğenisini kazandığını bildirdi.

Çadır, "Vatandaşlara nasıl yenildiğini gösteriyoruz. Yiyenler de çok memnun. Soğandan böyle bir kebap olabileceğini kimse aklına getirmiyor ama Gaziantep'te yüz yıllardan beri soğan kebabı var" diye konuştu.

Sakıp Çadır, soğan kebabının hazırlanışını şöyle anlattı:

"Büyük soğanlar ikiye bölünür. Küçük olanlar ise yanından bir çapraz alınarak orta yağlı kuzu kıymasıyla şişlere dizilir. Ocakta közlendikten sonra tekrar bir bakır tepsisine alınır. Soğan kebabı, nar ekşisi, limon ve az suyla terletilir. Terleme dediğimiz, soğan kebabına nar ekşisinin emdirilmesidir. Soğanlar o nar ekşisini emer. Daha sonra dürüm halinde nane, maydanoz ve limonla yenir. Kebap, bol ekşi ve acısıyla sonbaharda gribe karşı etkilidir."

- "Birçok hastalığa iyi geliyor"

Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Araştırma Görevlisi İmran Yıldız da soğanın vazgeçilmez gıdalardan biri olduğunu belirtti.

Anadolu insanının en fazla tükettiği sebzelerin başında gelen soğanın, birçok yemekte kullanıldığına işaret eden Yıldız, "Soğanı en çok salatalar, yemekler ve çorbalarda kullanıyoruz. Soğan, çocuğundan yaşlısına kadar birçok insanımızın vazgeçilmezidir. Soğanda A, B ve C vitaminlerinin yanı sıra fosfat, silis ve kükürt gibi birçok faydalı madde bulunuyor" dedi.

Soğanın dozunda tüketilmesi durumunda birçok hastalığa iyi geldiğini bildiren Yıldız, antioksidan özelliği taşıyan soğanın, bu mevsimde bol tüketilmesinin faydalı olacağını kaydetti.