İl Turizm ve Kültür Müdürü Ergun Özuslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişi oldukça eskiye dayanan kentle ilgili çok sayıda bilgi ve belge olduğunu belirtti.

Dağınık haldeki belgeleri kitaplaştırmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi ile çalışma başlattıklarını ifade eden Özuslu, 12 bölümden oluşacak eserde şehrin 5 bin yıllık tarihi ve kültürel değerlerinin yer alacağını söyledi. 

Özuslu, "büyük bir rehber" niteliğindeki kitabın 2015'te tamamlanmasının öngörüldüğünü dile getirdi. 

Projenin İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklendiğini hatırlatan Özuslu, şöyle konuştu:

"Kentimizdeki müzeleri, başta Antep evleri olmak üzere yöresel mimariyi ayrıntılarıyla anlatacağız. Yemenicilik, bakırcılık, sedefcilik, aba dokumacılığı, kutnuculuk ve kilim dokumacılığı gibi yaşayan el sanatları da kitabın bir bölümünde yar alacak. Bu çalışmayla Gaziantep'in tanıtımına katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Rehber niteliğindeki kitapta ayrıca nüfus, sanayi, ekonomi alanlarıyla ilgili rakamsal bilgiler olacak. Dolayısıyla bu çalışmayla Gaziantep'in kent hafızasını korumuş olacağız."

Özuslu, çalışmaya çok sayıda bilim insanının yardımcı olduğunu aktardı.

- Kent arşivi kurulacak

Gaziantep Kent Arşivi de oluşturacaklarını hatırlatan Özuslu, bu çalışmanın kitap projesiyle paralel gideceğini bildirdi.

Arşivde kentle ilgili her türlü basılı, görsel, yayınlanmış makale, dergi, broşür, kitap, fotoğrafların tek merkezde toplanacağını ifade eden Özuslu, "Aynı zamanda dijital ortamda hizmet verecek. Gaziantep'le ilgili araştırma yapmak isteyenler bir tuşla istedikleri konuya rahatlıkla ulaşabilecek" diye konuştu.