Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından düzenlenen geleneksel “Gaziantep’in Yıldızları Ödül Töreni-2016 ’’, Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezinde yapıldı.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katılımıyla gerçekleştirilen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Törene katılan bütün misafirlerine saygılarını sunan ve ödül alacak üyelerini kutlayan GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, yaptığı açılış konuşmasında, bugün Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıl dönümünü kutlamanın gurunu yaşadıklarını da ifade ederek, vatanı bizlere miras bırakan kahraman ecdadımızı ve aziz şehitlerimizi rahmetle andı.
Konukoğlu, 15 Temmuz gecesi hain darbe girişiminin yaşandığını anımsatarak, ‘’15 Temmuz gecesi tarih tekerrür etmiş, Yüce Milletimiz bir kez daha kurtuluş destanı yazmıştır. Darbelere ve işgal girişimlerine izin vermeyeceğini bütün dünyaya kanıtlamıştır. Düşmanlarımız bilsinler ki; vatanımızın bir karış toprağına, bayrağımıza,
birlik beraberliğimize göz diken olursa, gözünü oyarız. Tüm demokrasi şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize bir kez daha başsağlığı diliyoruz’’ dedi.
GSO olarak, dayanışma içinde olmaya ve şehitlerimize sahip çıkmaya devam ettiklerini vurgulayan Konukoğlu, Başbakanlık tarafından başlatılan kampanyaya sanayiciler olarak, 21 milyon 635 bin lira bağışta bulunduklarını anımsattı.
‘’Sanayi sektöründe çalışma daha cazip hale getirilmeli’’
Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Konukoğlu, küresel ve bölgesel olumsuz koşullara rağmen 27 çeyrektir kesintisiz büyüyen Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde daraldığını anımsattı.
Konukoğlu, ‘’Ekonomide iyileştirmeye dönük önemli kararlar alan ve teşvik paketleri açıklayan hükümetimizin, olumlu çabalarını takdirle karşılıyoruz. Ancak böyle bir dönemde ekonomide milli seferberlik ilan etmek zorundayız. Üretim ağırlıklı bir modelle yüksek büyümeyi yakalamaya, sanayi sektöründe çalışmayı daha cazip hale getirmeye mecburuz. Bunun için istihdam üzerindeki vergi ve prim yükü, daha fazla destekle rekabetçi seviyelere çekilmelidir. Mevcut çalışan sayımızın korunması açısından sigorta prim desteği, yeni işçilerin yanı sıra halen çalışanlara da verilmelidir. Gelir vergisi taban uygulaması kademeli olarak yükseltilerek, asgari ücret üzerindeki yük hafifletilmelidir. Açıklanan, Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi paketini olumlu buluyoruz. Ancak, teşvik edilecek sektörler iyi belirlenmelidir. Bölgede faaliyet gösteren özel sektöre, devlet eliyle rakip çıkarılmamalıdır. Bu arada, ekonomideki durgunluk ve kurdaki dalgalanmadan olumsuz etkilenen mevcut çalışan işletmelere üretimlerini destekleyici teşvikler verilmelidir’’ şeklinde konuştu.
‘’Finansal destekler artırılarak sürdürülmelidir’’
GSO Başkanı Konukoğlu, piyasalarda yaşanan nakit sıkıntısına işaret ederek, ‘’KOBİ’lere verilen 50 bin TL faizsiz kredi can suyu olacaktır. Kredi miktarları artırılarak, bu destekler sürdürülmeli ve daha fazla KOBİ’nin faydalanması sağlanmalıdır. Bu süreçte, finans dünyasının daha fazla katkı sağlamasını bekliyoruz. Bankalar, reel sektöre kullandırdığı tüm kredileri, talep doğrultusunda vade gözetmeksizin yeniden yapılandırmalıdır. Bu yapılandırma sanayicilerimize nefes aldıracak, ekonomiye hareket kazandıracaktır. Ayrıca, ihracatçımıza dünyanın bütün kapılarını açacak yeşil pasaport uygulamasına ilişkin altyapının bir an önce tamamlanarak, hayata geçirilmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu kapsamda, 10 milyon doların üzerinde ihracat yapan gruplarda, yüzde 10’dan fazla hisseye sahip olan ortaklara ve eşlerine mutlaka yeşil pasaport verilmelidir’’ diye konuştu.
Her 5 gencden biri işsizken, sanayide ara elaman bulamadıklarının altını çizen Konukoğlu, beşeri sermayenin nitelikli yetişebilmesi için bütün liselerin, meslek lisesine dönüştürülmesi gerektiğini bildirdi.
Konukoğlu, ekonomik faaliyetlere yönelik tüm bu çalışmaların gerçekleşmesinin, özel sektöre güç ve moral kazandıracağını, yatırım şevkini canlandıracağını belirtti.
‘’Gaziantep’e özel destek verilmeli’’
Gaziantep’in 2016 yılında da ülkenin lokomotif gücü olmayı sürdürdüğünü vurgulayan Konukoğlu, ekonomik daralmaya ve pazarlarındaki problemlere rağmen yatırıma, üretime, istihdama, ihracata ve istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ettiğini anlattı.
Ülkeye duydukları güvenin bir sonucu olarak, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde son 2 yılda 120 yeni fabrika üretime geçtiğine, faaliyette olan tesis sayısının toplam 966’ya çıktığına ve şu anda 85 firmanın inşaat çalışmalarının sürdüğüne dikkati çeken Konukoğlu, diğer yandan 174 ülkeye mal satmayı, Türkiye’de en fazla ihracat yapan 5. Şehir konumuna yükselmeyi başardıklarını söyledi.
GSO’nun, bölge sanayisine ivme kazandıracak projelere ağırlık verdiğini dile getiren Konukoğlu, bu yıl ‘’Gaziantep Oğuzeli Havaalanı Islah OSB’’ ile ‘’Polateli-Şahinbey Tekstil İhtisas OSB”nin kuruluşunun tamamlandığını, ayrıca “Ayakkabı, Terlik ve Yan Sanayi İhtisas OSB’’ kurmak için Bakanlığa başvuru yaptıklarını hatırlattı.
Konukoğlu, hükümetten şu taleplerde bulundu:
‘’Şunu özellikle vurgulamak isterim ki, özel sektör yatırımlarıyla büyüyen, istihdam deposu olan ve aynı zamanda 450 bin Suriyeliyi misafir eden Gaziantep, bölge ekonomisi ve sosyal barışın en önemli teminatıdır. Ancak, Ortadoğu krizinden en çok etkilenen şehir olarak, şimdi bir de ekonomi gazisiyiz. Hükümetimizden, bu dönemi sorunsuz geçirebilmemiz için Gaziantep’e özel destek vermesini, şehrimizdeki şirketlerin sigorta primleri ve vergilerinin en az 1 yıl boyunca devletimiz tarafından karşılanmasını istiyoruz. Ayrıca, şehrimizde işsizlerin faydalanacağı Mesleki Eğitim Merkezinin hizmet binasını inşallah kısa zamanda açacağız. Suriyelilere de eğitim verilecek bu merkezin faaliyetlerinin desteklenmesini özellikle talep ediyoruz.’’
‘’Bu coğrafyadaki kirli oyunları bozacak tek ülke Türkiye’dir’’
GSO Başkanı Konukoğlu, küresel güçler ve maşaları tarafından Ortadoğu’nun savaş yoluyla yeniden şekillendirmek istendiğini, ‘’demokrasi getirme’’ bahanesiyle ülkelerin kan gölüne çevrildiğini söyledi.
Konukoğlu, ‘’Yanı başımızda Suriye’de; çoluk çocuk binlerce masumun katledildiği, tarihin en büyük zulümlerden biri bütün dünya tarafından film gibi izlenirken, Türkiye mazlumlara kucak açmıştır. Bu coğrafyada kirli oyunları bozacak, barış ve istikrar getirecek tek ülke Türkiye’dir. Bunun farkında olan dış güçler, ülkemize birçok cepheden saldırmaktadır.15 Temmuz sonrası bir yandan ekonomiyi hedef alan algı operasyonları, diğer yandan terör belasıyla mücadele ediyoruz.
Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un bir asır önce yazdığı İstiklal Marşımız bugün de halkımızın duygularına tercümandır. İstiklal Marşımızın ilk kıtasını tüm dünyaya bir kez daha haykırıyorum. ‘Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak, sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak benim milletimin yıldızıdır parlayacak, o benimdir, o benim milletimindir ancak’. Yedi cihan gelse de üstümüze, Yüce Milletimizin istiklaline ve istikbaline pranga vuramayacaktır’’ ifadelerini kullandı.
‘’Ulusal çıkarlarımızı korumalıyız’’
“Biz sadece ekonomiyi düşünmüyoruz, asıl mesele devletin ve milletin bekasıdır’’ diyen GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu’nun sözleri sık sık alkışlarla kesildi.
Konukoğlu,‘’Unutmayalım ki, vatanımız varsa biz varız, devletimiz varsa biz varız. Bugün hepimize düşen görev, safları sıklaştırmaktır. Görüş ayrılıklarını bir tarafa bırakarak, birlik ve bütünlüğümüzü, ulusal çıkarlarımızı korumaktır. Milli mücadelenin bayraktarlığını yapan Gaziantep olarak bizler; devletimizin, teröre karşı amansız mücadelesinde sonuna kadar yanında yer alacağız ve her türlü desteği vermeyi sürdüreceğiz. İş dünyası olarak, umudumuzu her zaman canlı tutuyoruz. Ve Türkiye’yi her alanda, AB ülkelerinden daha ileri seviyeye taşımamız, darbe anayasasından bir an önce kurtararak çağdaş bir anayasa ile yolumuza devam etmemiz gerektiğine inanıyoruz’’ dedi.
Vatana duydukları sevdanın bir kez daha altını çizen Konukoğlu, bu uğurda daha güçlü bir Gaziantep ve daha güçlü bir Türkiye için azimle çalışmaya ve üretmeye devam edeceklerini vurguladı.
Ödül alacak tüm firmaları ve çalışanlarını bir kez daha kutlayan GSO Başkanı Konukoğlu, tüm misafirlerine törenlerine katıldıkları için teşekkür ederek, konuşmasını tamamladı.