İslahiye ilçesinde serbest veteriner hekimlik yapan Yusuf Yıldızgil yaptığı açıklamada, hastalığın ilk defa Afrika'nın güneyindeki ülkelerde daha sonra da Mısır, İsrail ve Suriye'de görüldüğünü belirterek hastalığın buralardan da Türkiye'ye sirayet ettiğini söyledi. 

Hastalığın deri üzerinde meydana gelen şişliklerle belirti verdiğini anlatan Yıldızgil, aynı şişliklerin hayvanın iç organlarında da oluştuğunu dile getirerek hastalığa yakalanan hayvanlarda süt azalması, şiddetli düşkünlük hali, yavru atma, hızla zayıflama, topallık gibi belirtiler görüldüğünü bildirdi. 

Hastalığın sokucu sineklerle bulaştırdığına dikkat çeken Yıldızgil, "Bu hastalık hayvandan insana geçebilen zoonoz dediğimiz bir hastalık. Gerçekten tehlikeli bir hastalık" dedi. 

İslahiye Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürü Mehmet Yanar,  AA muhabirine yaptığı açıklamada konuyla ilgili 3 gün önce kendilerine ihbar gelmesi üzerine ekipleri hastalığın görüldüğü yerlere gönderdiklerini ve hayvanlardan kan örnekleri aldıklarını vurguladı. 

Kan örneklerini bakanlığın laboratuvarına gönderdiklerini ifade eden Yanar, "Eğer hastalığın olduğu bilgisi kesinleşirse belirtilen bölge karantina altına alınarak hayvan giriş çıkışları kontrol altına alınacak" diye konuştu.

Sivrisinek ve siyah sineklerden kaynaklandığı belirtilen hastalığa İslahiye'de ilk defa rastlanıldığını anlatan Yanar, hastalığın takibe alındığını, kış mevsimine girerken hastalığın kendiliğinden sona ereceğini belirterek "Bölgeye dışarıdan getirilen hayvanlardan bulaşan hastalık nedeniyle aşılama çalışmalarının yanı sıra bölgede ilaçlama çalışması başlatıldı. Vatandaşların panik yapmasına gerek yok. Ekiplerimiz tatil günleri dahi saha taramasına devam ediyor" dedi.