Gaziantep'te, güvenli ve hızlı ulaşımı sağlamak ve kent içi trafiği rahatlatmak amacıyla iki sanayi bölgesi demir ağlarla birbirine bağlanacak.

AA muhabirinin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Daire Başkanlığından aldığı bilgiye göre, nüfusu, sanayileşmeye paralel alınan göçle 1,9 milyona ulaşan Gaziantep'te toplu taşıma hatları yetersiz hale geldi.

Bu kapsamda kent trafiğini rahatlatmak için çeşitli projeler üretmeye çalışan Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'yla (TCDD) ortaklaşa "Gaziray Banliyö Projesi" hazırladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da ayrı önem verdiği proje kapsamında, genellikle yük taşımak için kullanılan 25 kilometrelik mevcut hat yenilenecek. Yapılacak 17 istasyonla raylı sistemin kent içi taşımacılığında önemli bir paya sahip olması sağlanacak.

- Servis araçları kullanılmayacak

İhale süreci biten ve gelecek yapımına başlanması öngörülen Gaziray, kentteki iki önemli sanayi merkezini raylarla birbirine bağlayacak.

Yapımını TCDD'nin, işletmesini ise Büyükşehir Belediyesinin üstleneceği Gaziray ile organize sanayi ve küçük sanayi bölgelerinde çalışan 140 bin işçi, banliyö trenleriyle taşınacak. Böylece kent merkezinde 3 vardiya halinde çalışan servis araçları kullanılmayacak.

Ayrıca banliyö hattı, aktarma merkeziyle 22 kilometrelik şehir içi raylı sisteme entegre edilecek.

- Hattın özellikleri

Başpınar-Gaziantep-Mustafa Yavuz (GATEM)-Oduncular istasyonları arasında çift hatlı, elektrifikasyonlu, sinyalizasyonlu ve kara yolu trafiğinden bağımsız hat inşa edilecek.

TCDD için de yük ve yolcu taşımacılığı için 3 hat yapılacak.