Gaziantep Seyyah Gençlik Spor ve İzcilik Kulübü’nün organize ettiği ödüllü "4. Ufka Yolculuk Yarışması", Ömer Özmimar Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde gerçekleştirildi.
Geçtiğimiz yıllarda siyer ve ilmihal bilgileri arasında yapılan yarışma, bu yıl hadis alanında yapıldı. 81 il ve bağlı ilçelerinde yapılan hadis yarışmasına 360 bin kişi başvurdu.
Yarışmanın amacının dini bilgilerin öğrenilmesi olduğunu söyleyen Gaziantep Seyyah Gençlik Spor ve İzcilik Kulübü Genel Koordinatörü Mehmet Tandırcıoğlu, "Geçtiğimiz yıllarda yaptığımız yarışmalardan da anlaşıldığı üzere meal, ilmihal, siyer bilgileri ne yazık ki günümüz Müslümanlarının eksikliğini hissettiği en önemli konular. Yine bir eksikliğini hissettiğimiz konu sahih hadisler olduğunu düşünüyoruz. Bundan dolayı bu yıl da hadis üzerine yarışma tertip ettik. Bunun Gaziantep ayağını da Seyyah Gençlik Spor ve İzcilik Kulübü olarak biz organize ediyoruz. Yarışmamız Türkiye genelinde yapılıyor. 81 vilayet yüzlerce ilçede yapılıyor. 3 dönem yapılan yarışmalarımıza 550 bin kaydımız oldu. Bu yılki son hadis yarışmamıza da 360 bin kayıt aldık" dedi.
“CEZAEVİNDEKİ KARDEŞLERİMİZE DE YARIŞMA ORGANİZE EDİYORUZ”
Yarışmayı farklı kategorilerde gerçekleştirdiklerini söyleyen Tandırcıoğlu, “Yarışmada, hem yaş kategorilerimiz, hem engelli ve sınav stresi yaşamak istemeyen kardeşlerimize yönelik online katılımcı dediğimiz bir kategori var. Ayrıca cezaevindeki kardeşlerimize de yarışma yapıyoruz. 5 yaşındaki çocuğumuz da yarışmaya girebiliyor. 70-80 yaşındaki amcalarımız dahil bu yarışmaya girebilir. Hiçbir engel yok. Engelli kardeşlerimiz de girebilir" diye konuştu.
“ÖDÜLLERİMİZ KATEGORİLERE GÖRE DEĞİŞİYOR”
Özmimar, "Yarışmalarımızda sahih kaynak olarak, İslam alimlerinin kabul ettiği Riyazü’s Salihin’den yarışma yapılıyor. Diyanet İşleri Başkanı Yrd. Prof. Dr. Mehmet Emin Özavşar Hoca’nın ’1001 Hadis’ seçkisinden yarışmaya tabi tutuluyor. A kategorisi 14 yaş altı kategorimizde 1.’ye dizüstü bilgisayar, 2.’ye akıllı telefon, 3.’ye ise bisiklet veriyoruz. B kategorisine 14-19 yaş arası yarışmacılara 1. dizüstü bilgisayar, 2. notebook ve 3. akıllı telefon vereceğiz. C kategorilerine 19 yaş ve üzeri yarışmacıların 1.’ye umre, 2.’ye çeyrek altın, 3.’ye ise dizüstü bilgisayar veriyoruz" şeklinde konuştu.
Hadis yarışmasına katılan 5 yaşındaki Furkan Er’in babası Cuma Er ise, “Ufka yolculuk davetini düzenleyenlerden Allah razı olsun. Bütün arkadaşlarımıza teşekkürler ederiz. 5 yaşındaki evladım da güzel bir sınavdan geçti. İnşallah dereceye de girmiştir" şeklinde konuştu.
Yarışmanın soruları İmam Nevevi’nin "Riyazü’s Salihin" eserinden Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar tarafından özel olarak belirlendi. Türkiye genelindeki 231 cezaevinden yaklaşık 10 bin mahkum katıldı. Yarışmaya 10 yaş altındaki 15 bin öğrenci başvururken, en fazla ilgi 162 bin kişiyle 10-15 yaş arası ortaöğretim öğrencilerinden geldi. Sınav sonucu başarılı olanlar ödüllendirilecek. Ödüller arasında 16 umre seyahati, 28 tablet bilgisayar ve toplamda 15 bin TL para ödülü olmakla birlikte il ve ilçe organizatörleri de katılımcılara ayrıca ödül takdim edecek.
29 Nisan 2016 tarihinde açıklanacak olan kesin sınav sonuçlarına göre dereceye girenler, öncelikle bulundukları illerde ödüllendirilecek. Türkiye genelinde dereceye girenler ise 7 Mayıs 2016 tarihindeki "Türkiye Geneli Ödül Gecesi"nde buluşacak.