Meslektaşları ilk önce Ersin Arslan'ın Asri Mezarlıktaki kabrini ziyaret ederek, karanfil bıraktı. Daha sonra Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi önünde toplanan sağlık çalışanları, "Sağlıkta şiddete son, Dr. Arslan'ı unutmayacağız" yazılı pankart açtı. Arslan için saygı duruşunda bulunan meslektaşlarına, hasta yakınları da eşlik etti. 

Türk Tabipleri Birliği (TBB) Genel Sekreteri Beyazıt İlhan, burada grup adına yaptığı açıklamada, Arslan'ı rahmetle anarak, ailesine sabır diledi.

Sağlıkta şiddetin artarak devam ettiğin öne süren İlhan, "TBMM'de sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarını araştırmak için komisyon kuruldu. Komisyon toplantılarına katıldık, şiddete ilişkin görüşlerimizi ifade eden raporlar verdik" diye konuştu.

TBMM raporunda yer alan bazı talepleri olduğunu belirten İlhan, yasanın sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti azaltmaya katkı sağlayacağını ifade etti.

Düzenlemeye yönelik önerilerini Sağlık Bakanlığı'na ve TBMM'de grubu bulunan partiler ile sağlıkçı milletvekillerine ilettiklerini dile getiren İlhan, şöyle konuştu:

"Ne yazık ki bizim önerimiz gibi somut caydırıcılığı olan yasal düzenleme yerine torba yasada pratikte karşılığı bulunmayan bir düzenlemeye gidildi. Sağlık çalışanlarını darp edenler yine ellerini kollarını sallayarak ortada dolaşıyor, ertesi gün darp ettikleri sağlıkçıyı tehdit etmeye devam ediyor. Sağlıkta şiddeti önleyecek yasal düzenleme yapılmadan bu konuda ilerleme olmayacağı çok açık. Göstermelik yasal düzenlemeler değil, samimiyet bekliyoruz."

Arslan'ın öldürüldüğü gün olan 17 Nisan'ı dünyada "Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önleme günü" olarak ilan edilmesini isteyen İlhan, sağlık çalışanlarının sadece hasta yakınlarından değil, yöneticilerden de şiddet gördüğünü öne sürdü.

- "Yasal düzenlemeler yetersiz kalıyor"

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Murat Girginer de bireylerin ve idarecilerin özveriyle görev yapan sağlık çalışanlarına karşı daha saygılı olması gerektiğini söyledi.

Son zamanlarda sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet şeklinin sözelden fiziksele dönüşmesinin özveriyle görevini yapan sağlık çalışanlarının şevkini kırdığını vurgulayan Girginer, "Yasal düzenlemeler yetersiz kalıyor. Etkin şiddet yasası bir an önce çıkarılmalıdır. Ayrıca sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin yanı sıra son dönemlerde idarecilerin çalışanlara yönelik mobbing uygulamalarında da artış var. Bundan özellikle aile hekimleri etkileniyor."

Girginer, ayrıca görevi başındayken öldürüldüğü hastaneye adı verilen Arslan'ın isminin başına şehit yazılmasını önerdi.