Ata, Valilikte düzenlediği basın toplantısında, kamuoyunda kentteki Suriyelilerin ciddi olumsuzluklara neden oldukları yönünde kanaat oluştuğunu ancak bu durumun gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Geçen günlerde Hıdır Çalar adlı ev sahibinin, Suriyeli kiracısı tarafından bıçaklanarak öldürülmesinin infiale neden olduğunu aktaran Ata, şunları söyledi:

"Sebebi ne olursa olsun, hiçbir şey, insan yaşamından daha değerli değildir ve insan yaşamına kasteden hiçbir olay veya şahıs, hukukun ve insanlık vicdanının kendine vereceği cezadan kurtulamayacaktır. Nitekim bu olayın fail ve şüphelileri de yakalanarak yargıya teslim edilmiştir."

Suça karışan, huzuru bozan Suriyelilerin yaptığı hiçbir olaya müsaade edilmediğini vurgulayan Ata, suç işleyen kim olursa olsun, gerekli yasal işlemin yapıldığını ifade etti.

Ata, Suriyelilerin açtığı izinsiz iş yerlerinin de kapatılacağını belirtti.

Kent merkezinde resmi ikametgahı bulunmayan, metruk bina, garaj, iş yeri, park ve bahçe gibi hijyen ve sağlık şartları yeterli olmayan, vatandaşa rahatsızlık veren yerlerde barınan Suriyelilerin çadır kentlere sevk edilmeye başlandığını belirten Ata, "İl merkezimizde tespit edebildiğimiz kadarıyla yaklaşık 600 adreste 7 bin 800 civarındaki Suriyeliyi, daha sağlıklı ve uygun yaşam koşullarında misafir etmek üzere nakletmeye başladık" diye konuştu.

Vatandaşlara da seslenen Ata, toplumu farklı yönlere sürüklemek isteyen kişi ve grupların eylemlerine destek olunmamasını istedi.

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Ata, izinsiz gösterilerde 5 Suriyelinin darbedildiğini, Suriye plakalı 8 araca zarar verildiğini dile getirerek, olaylara karıştığı tespit edilen 30 kişinin gözaltına alındığını aktardı.

Ata, herkesin kanunlara ve kurallara uyması gerektiğine dikkati çekerek, "Özellikle şunun altını çizmek istiyorum. Yaşanan olay Suriyeli-Türk kavgası değil, kiracı-ev sahibi arasında yaşanan olaydan kaynaklanan bir vakadır. Herkesin böyle bilmesi lazım. Olay farklı mecralara çekilmek isteniyor. Lütfen dikkat" diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de kent merkezindeki 502 Suriyeli sığınmacının İslahiye, Nizip, Mardin'in Nusaybin ve Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesindeki kamplara yerleştirilmek gönderildiğini söyledi.

Emniyet Müdürü Ali Gezer ise sükunet sağlanana kadar tedbirlerin devam edeceğini vurguladı.

Toplantıya İl Jandarma Komutanı Albay Adnan Arslan ve AFAD İl Müdürü Sinan Atakan da katıldı.