Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) ve Adana Köseoğlu Agro Lisanslı Depoculuk A.Ş arasında elektronik ürün senetlerinin alım satımına ilişkin sözleşme imzalandı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Elektronik Ürün Senetlerinin (ELÜS) alım-satımına ilişkin yetkilendirilmiş tek borsa olan Gaziantep Ticaret Borsası, Lisanslı Depoculuk sözleşme ağını her geçen gün genişletiyor.
Bu yılın Ağustos ayından itibaren Borsa Antep ELÜS Platformu ile lisanslı depolardaki tarımsal ürün ticaretini elektronik ortama taşıyan GTB, ilk işlem tarihinin ardından geçen 2 aylık süreç içerisinde Gaziantep, Kayseri, Mardin, Sivas, Yozgat ve Mersin gibi şehirlerde özel sektöre ait lisanslı depolarla sözleşme imzaladı.
S on olarak Adana’da 40 bin ton ürün depolama kapasitesine sahip Köseoğlu Agro Tarım Ürünleri LİDAŞ ile anlaşmaya varan GTB, bu sözleşmeyle birlikte elektronik ortamda hizmet verdiği şehir sayısını 7’ye, lisanslı depo sayısını ise 8’e çıkarmış oldu.
Adanalı çiftçilerin Köseoğlu Agro Tarım Ürünleri LİDAŞ aracılığıyla, Borsa Gaziantep ELÜS Platformunda işlem yapmasına olanak sağlayacak olan sözleşme, GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ve Köseoğlu Agro Tarım Ürünleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Köse arasında imza altına alındı.
İmza töreni sonrası açıklamalarda bulunan GTB Başkanı Tiryakioğlu, Borsa Antep’in kısa bir süre önce dijital ortamda hizmet vermeye başlamasına rağmen sektörde önemli bir atılım gösterdiğine dikkat çekti.
Tiryakioğlu, “ Elektronik Ürün Senetlerinin Alım-Satımına ilişkin sözleşme yaptığımız illerdeki lisanslı depolarda iki ay içerisinde yaklaşık 70 bin tonluk bir ürün işlem hacmine ulaştık. Borsa Antep ELÜS platformumuzda işlem gören bu ürünlerin tamamı lisanslı depoların bulunduğu il ve ilçelerdeki TMO ofislerine satıldı “dedi.
Elektronik ürün senetleri platformunda ürün bazında en fazla buğdayın işlem gördüğünü belirten Tiryakioğlu, lisanslı depolar aracılığıyla ticaret yapmak isteyen farklı illerden yaklaşık bin 300 çiftçinin de Borsa Antep platformuna üye olduğunu sözlerine ekledi.