Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Antalya’da düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı’nda (YÖREX) coğrafi işareti alınan ürünlerin tanıtımını yaptı.
GTO, 70 ilden 400’ün üzerinde katılımcının bulunduğu fuarda, birçok yöresel ürünün yanı sıra Antep fıstığı ve Antep işi gibi coğrafi işareti Oda tarafından alınan ürünlerin tanıtımına ağırlık verdi.
GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, yaptığı açıklamada, şehrin hedeflerine ulaşmak için tanıtımın önemli olduğunu söyledi.
YÖREX’i Gaziantep ürünlerinin anlatılması için önemli gördüklerini belirten Bartık, bu kapsamda geniş bir stant kurarak birçok yöresel ürünün tanıtımını yaptıklarını ifade etti. Özellikle coğrafi işareti oda tarafından alınan “Antep fıstığı” ve “Antep İşi Nakışı’nın” tanıtımına ağırlık verdiklerini vurgulayan Bartık, “Antep fıstığı artık kuruyemiş olmaktan çıkan önemli bir sanayi ürünüdür. Yemeklerin yanı sıra çikolata sektörünün önemli bir ürünü olan Antep fıstığını daha çok kişiye anlatma fırsatı yakalandı. Tanıtım için de ulusal ve uluslararası fuarlara katılmaya devam edeceğiz. Antep fıstığı aynı zamanda Gaziantep gastronomi kültürünün de önemli bir parçasıdır. Evliya Çelebi’nin dediği gibi ‘Gaziantep’in alâmet-i farikası yeşil altın Antep fıstığı, tatlıdan tuzluya pek çok Antep lezzetine tat katar’ Antep sofrasında zümrüt gibi parlayan fıstık bir anlamda kentin hazinesidir. Oda olarak 2000 yılında coğrafi işaretini aldığımız bu hazinenin şimdi Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Fuarda ayrıca ödüllü Antep fıstığı kitabını da tanıttıklarına değinen Bartık, “Odamız tarafından desteklenen ve editörlüğünü Gonca Tokuz’un yaptığı, dünyada yiyeceğin Oscarı olarak nitelendirilen ‘Gourmand World Cookbook Awards’ ödülünü kazanan ‘Yeşil Altın Antep Fıstığı Kitabının da tanıtımını yapmaya çalıştık” dedi.
Fuarda, önemli bir yöresel el sanatı olan Antep İşi Nakışı’na da yer verdiklerini anlatan Bartık, Antep İşi Nakışı’nın coğrafi tescilini de geçen yıl aldıklarını ve tanıtım için kolları sıvadıklarını ifade etti.
Antep işinin, Türk işleme sanatının önemli bir yansıması olduğunu anlatan Bartık, bu sanatın geçmişte genç kızların çeyiz için hazırladığı ürünken şimdi hem çeyiz hem de ticari ürün olduğunu kaydetti. Önemli bir el işi sanatı olan Antep işinin gelecek yıllarda hak ettiği yere ulaşacağına dikkati çeken Bartık, bunun da yapılacak tanıtımlarla mümkün olacağını sözlerine ekledi.