Gaziantep ve Türkiye ekonomisinin en önemli dinamikleri arasında yer alan halı sektörünün lider kuruluşu Kaşmir Halı dünyanın birçok ülkesine ihraç ettiği halılarla Türkiye’nin marka değerini de yükseltiyor.
40 üzerinde ülkede evler ve ofisler Kaşmir Halı’nın renk ve desenleriyle buluşurken sektörde sürdürülebilir pazarın üretimdeki kalite, çeşitlilik ve marka güvencesi olduğunu ifade eden Gülsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Topçuoğlu kaliteli ürün üretmek yanında ürünün dünya pazarlarında pazarlanabilmesinin de önemli olduğunu vurguladı.
Topçuoğlu,“Gerek iç pazarlarda gerekse dış pazarlarda ürün kalitesinin yanı sıra ürünlerdeki marka değeri de büyük önem taşımaktadır. Kaşmir Halı ABD başta olmak üzere 40’ın üzerinde ülkede alıcı bulurken iç pazarlarında en önemli markası olma özelliğiyle ülke ekonomisine katma değer kazandırmaya devam ediyor. Ürettiğiniz ürünlerin hedef pazarlarını ve bu pazarların bütün özelliklerini bilmek, rakiplerinizi mercek altına almak ve yeniliklerin ilk uygulayıcıları arasında yer almak zorundasınız. İlkleri başarmak demek ilklerde sürdürülebilir AR-GE ve İnovasyon bölümlerine sahip olmanızla ilgilidir. Elbette bütün başarıların altında da kurumların eğitimli ve nitelikli insan gücüyle işe ve pazarlara hakimiyeti yatmaktadır.” dedi
İHRACAT BAŞARISINDA ÜLKELERİN KÜLTÜR VE BEĞENİSİ ÖN PLANDA OLMALI
Dünya halı pazarının en önemli aktörleri arasında yer alan Kaşmir Halı’nın başarısında ülkeler kültürlerine yönelik farklı üretimlerin de yattığını belirten Gülsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Topçuoğlu, “7 kıtada 200’ün üzerinde ülke yer almaktadır. Her ülkemin kültürü, renk ve desen beğenisi, ihtiyaçları bir birinden farklılık göstermektedir. Siz eğer bu pazarlarda etkili rol almak istiyorsanız mutlaka bu ülkelerin bütün özelliklerini kendi ülkenizi bildiğiniz gibi bilmek, ihtiyaca göre üretim gerçekleştirmek zorundasınız. Bu aslında sadece halı sektörü için değil, bütün sektörler için geçerlidir” şeklinde konuştu.
7 KITADA EVLERE KAŞMİR HALI SERİLİYOR
Kaşmir Halı’nın 40’ın üzerinde ülkeye ihracat yaptığına da dikkat çeken Topçuoğlu, “İç pazarda oluşturduğumuz ciddi bir bayi ağıyla Türkiye’nin ihtiyacını karşılarken ülkemiz dışında da 40’ın üzerinde ülkeye ihracat yaparak Türkiye ekonomisine katma değer sağlamaya devam ediyoruz. ABD, Avrupa, Ortadoğu, Uzakdoğu, Doğu Bloku ülkeleri, Rusya ve Çin en önemli pazarlarımız arasında. Gelişmiş ülkelerde ki tüketiciler elbette ürünlerin marka değerini birinci öncelik olarak görüyor. Marka güvenirliğini sağladığınız ülkelerdeki başarınız şüphesiz artacak ve Pazar payınız buna bağlı olarak genişleyecektir. Burada markalaşmanın önemi büyük. Dünya halı piyasalarında temsil ettiğiniz marka güvenirliliği beraberinde sektörle ilgili taleplerin oluşması ve ihracat gerçekleştirdiğiniz ülkeler zincirinin artmasını sağlar” dedi.
DOMOTEX TÜRKİYE SADECE ÜLKEMİZ İÇİN DEĞİL GAZİANTEP İÇİN DE BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Uluslararası fuarların ülke ekonomileri için büyük önem taşıdığını ifade eden Topçuoğlu, “Fuarlar o kentlerin ve ülkelerin prestijidir. Son dönemlerde ülkemizde de marka değeri yüksek fuarlar gerçekleştirilmeye başlandı. Elbette marka değeri yüksek fuarların ülke ve kent ekonomilerine katkısı saymakla bitmez. Gaziantep’te gerçekleştirilecek olan DomotexTurkey’de bu anlamda sektör fuarları içerisinde çok önemli bir yere sahiptir. Fuarların başarısı ülkelerin sektörel anlamdaki kalkınma ve gelişimine katkılar sağlayacaktır. Gaziantep bulunduğu stratejik konumu itibarıyla bölgenin en önemli fuarlar kenti olmaya aday tek kentidir. Fuarın başarılı geçeceğini umuyorum” şeklinde konuştu.
ÜRETİM LİDERİ GAZİANTEP HALI TRENDİNİ BELİRLEYİCİ OLMAYA BAŞLADI
Dünya halı piyasalarında üretimiyle dikkat çeken Gaziantep’in moda belirleme anlamında da söz sahibi olmaya başlamasının önemli olduğuna dikkat çeken Topçuoğlu, “Dünya halı piyasalarında modanın belirleyicisi de olmak zorundayız. Bunun için doğru tercihler ve desenlerle üretimimizi gerçekleştirmek ve sektörle ilgili dünyanın ne istediğini iyi bilmek zorundayız. Elbette bu AR-GE ve inovasyonla ilgilidir. Sistem içerisinde kalifiye elemanların görev alması, desen tasarımı konusunda tüketicinin nabzını tutabilen desinatörlerin yetiştirilmesi ve modayı yakından takip edebilen bir yapının oluşturulması dünya halı trendinde belirleyici rol oynayan kenti olarak Gaziantep’i işaret edebilir. Bizim çalışmalarımız daima bu yöndedir. Kendimize has desenlerle sektörümüzde halı modasını belirlemeye çalışıyoruz. Bunda da başarılı olduğumuza inanıyoruz” diye konuştu.