Güneydoğulu iş adamları, dört kıtada ayak basmadık ülke bırakmadı. 10 yıl içinde ihracatı katlayarak büyüten işadamları, yeni başarıla imza atmak için dünyayı turlamaya devam ediyor.
ABD’den Çin’e, Rusya’dan Suudi Arabistan’a varıncaya kadar 5 kıtaya satış yapan iş adamları, ürettikleri ürün ve ülke çeşitliliğini artırmak için dünyayı karış karış geziyor. 2006’da bölge ihracatını 2 milyar 238 milyon 648 bin dolara çıkaran işadamları, 2006 yılında bu rakamı 5 milyar 160 milyar 388 bin dolara yükseltti. Farklı pazar arayışlarına ağırlık veren Güneydoğu iş dünyası, bu yılın 10 ayında ise 6 milyar 833 milyon 396 bin dolarlık ihracata imza attı.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin belirlediği hedeflere katkı sağlamak amacıyla farklı kıta ve ülkelere ihracat yaptıklarını söyledi.
Bazı ülkelerde yaşanan olumsuzlukların ihracatı da etkilediğini ancak moral bozmadan yola devam ettiklerini vurgulayan Çıkmaz, haritada ismi bilinmeyen ülkelerle daha ticaret yapma başarısı gösterdiklerini ifade etti. Risk almadan korkmayan işadamlarının bir gün Afrika’da diğer gün Avrupa’da pazar analizi yaptığını anlatan Çıkmaz, yüreğini ortaya koyan bu işadamlarını tebrik ettiğini belirtti.
10 yılda ihracatta önemli yol kat ettiklerini vurgulayan Çıkmaz, “Merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, ‘Yollar yürümekle aşınmaz’ sözünü hatırlıyorum. Yürümeyen, araştırmayan ve ülke analizi yapmayan işadamı hedefini yakalayamaz. Bu nedenle yürümeyi de bırakıp koşan, bol bol araştırma yapan ve ülkelerin taleplerini iyi analiz eden işadamlarımızla hedeflerimize doğru koşuyoruz” diye konuştu.
Bölgeden yapılan ihracatta Ortadoğu ülkelerinin ilk sırada yer aldığını hatırlatan Çıkmaz, ikinci sırada Avrupa, üçüncü sırada da Afrika’nın bulunduğunu kaydetti. İhracatta az yer kaplasa da ülke çeşitliliğini önemsediklerini söyleyen Çıkmaz, “Dünyanın en ücra köşesinde bulunan bir ülkede Türk menşeili ürün görmek bizleri çok mutlu ediyor. Bu nedenle bütün ülkelerde var olmak istiyoruz” dedi.