Yeşilay Cemiyeti Gaziantep Şube Başkanı Fatih Tamer, dünyada her yıl sigaradan yaklaşık 6 milyon kişinin, pasif içicilikten ise 600 bin kişinin öldüğünü söyledi.
Fatih Tamer yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü’nün(DSÖ) verilerine göre her yıl sigaraya bağlı sebeplerden dolayı dünyada yaklaşık 6 milyon kişinin, pasif içicilik nedeniyle de 600 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Dünyada günde 13 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıktan yaşamını yitirdiğini anlatan Tamer, aynı istatistiklere göre dünyadaki her 3 yetişkinden biri sigara kullandığını ifade etti. Türkiye’de yaklaşık 16 milyon erişkinin sigara kullandığını vurgulayan Tamer, 1987 yılında tütün ve tütün ürünlerinin zararlarının zararları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla DSÖ tarafından 31 Mayıs’ı Dünya Tütünsüz Günü olarak ilan edildiğini kaydetti.
DSÖ’nün her yıl bir gündemle tütün ürünlerine, endüstriye, politikalar ve yasal düzenlemelere dikkat çektiğini kaydeden Tamer, bu yıl ki gündemin ise düz paket uygulaması olduğunu belirtti. Tamer, "Marka isminin standart font ve renkte yer aldığı tek tip, düz renkli ve resimli sağlık uyarılarının bulunduğu düz sigara paketlerinin devletler tarafından hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan DSÖ, bu şekilde paketlerin bir reklam ve tanıtım mecrası olmaktan çıkacağını belirtiliyor. Yapılan araştırmalara göre, bu politikanın uygulandığı ülkelerde kişilerin daha az sigara tükettiğini vurgulanıyor. Bu nedenler uzmanlar ise Türkiye’de de bu uygulamaya geçilmesi gerektiğini söylüyor" dedi.
SİGARADAN KURTULMAK MÜMKÜN
Tamer, sigaranın fiziksel, psikolojik, ekonomik ve sosyal hayat olarak kullanan kişiyi ve çevresini ciddi bir şekilde etkilediğini belirterek, “Dünya genelindeki çocukların neredeyse yarısı, sigara dumanının kirlettiği havayı teneffüs etmek zorunda bırakılıyor. Öyle ki ev ortamında sigara içildiğinde çocuklar günde ortalama 5 sigara içmiş oluyor. Bu da dumana maruz kalan çocuklarda akciğer kanseri ve kronik bronşit hastalığının görülme sıklığını artırıyor, onların büyüme, gelişme evrelerini olumsuz etkiliyor. Uyarıyoruz; dünyada 700 milyon çocuk, kadın, gebe ve yaşlı pasif içicilik riski altında” ifadelerini kullandı. Sigara bağımlılığından korunmanın ve kurtulmanın mümkün olduğunu belirten Tamer, "Ebeveynlerin kendileri ve çocukları bu konu hakkında doğru bilgilere sahip olmalıdır. Gösterilecek iradeyle sigara bırakılabilir. Sigarayı bırakmak da zorlanan kişilerin ise mutlaka hastanelerin Sigara Bırakma Polikliniklerine başvurmaları ve yardım almaları gerekiyor" şeklinde konuştu.
AİLELER BİLGİLENDİRİLİYOR
Tamer, Yeşilay’ın tüm Türkiye genelinde rehber öğretmenler ve şubeleri vasıtasıyla Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) kapsamında yaş gruplarına özel, alanında uzman isimlerin hazırladığı içeriklerle eğitim verildiğini de vurguladı.
Eğitimi almak isteyenlerin tiryakilerin bulundukları il veya ilçenin halk eğitim merkezlerine başvurmalarının ardından eğitim programları açıldığına dikkat çeken Tamer, eğitimler kapsamında kişilere sigara bağımlılığı, korunma yöntemleri, yakını kullanıyorsa ona nasıl yardımcı olunabileceği konularında bilgi veriliyor.
YEŞİL DEDEKTÖR’LE HAVANIZ TEMİZ KALSIN
Tamer, Yeşilay’ın Sağlık Bakanlığıyla birlikte sigara yasakları hakkındaki ihlallerini bildirecek bir mobil uygulama geliştirdiğini söyledi. Cep telefonu ve tablete indirilebilen uygulama ile sigara yasağını ihlal eden mekanlar hakkında Sağlık Bakanlığı’nın saha denetim ekiplerine bildirim gönderebileceğini ifade eden Tamer, Pilot uygulamanın İstanbul’da başladığını, yakın zamanda ise tüm il ve ilçelerde aktif hale geleceğini kaydetti.