Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Lilianne Ploumen, "Suriye konusunda, uluslararası toplumun tamamen kendini Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve insanlarına borçlu hissettiğinin su götürmez bir gerçek olduğunu" bildirdi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamaya göre, bazı temas ve incelemelerde bulunmak üzere kente gelen Ploumen, Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Ron Keller, Gaziantep Fahri Konsolosu Bora Tezel ve beraberindeki heyetle Vali Erdal Ata'yı makamında ziyaret etti.

Hollandalı Bakan Ploumen, ziyaretteki konuşmasında, Suriyeli sığınmacılar konusunda şu anki mevcut durumu gözlemlemek ve muhtelif ekonomik işbirliği potansiyelini bizzat tespit etmek için Gaziantep'e geldiğini vurguladı.

Gaziantep'in coğrafi olarak çok önemli bir konumda bulunduğunu ifade eden Ploumen, Hollandalı şirketlerin Türk şirketleriyle bir araya gelerek, bölgesel olarak potansiyeli değerlendirmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Ploumen, bundan sonra sanayi ve ticaret çevreleriyle bir araya gelip sektörler arası çalışmalar yapmaları gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Suriye konusunda, uluslararası toplumun tamamen kendini Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve insanlarına borçlu hissettiği su götürmez bir gerçektir. Çünkü bugüne kadar gösterilen konukseverlik inanılmaz boyutlarda ve öyle ki bizim başımız dara düşse biz de böyle bir karşılık görmeyi isteriz. O nedenle sizlerin gösterdiği ilgi ve gayreti görüyor ve biz de takdirle karşılıyoruz."

Vali Ata da Gaziantep'in 5600 yıllık tarihi İpek Yolu'nda kurulmuş ve birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış, önemli üretim ve ticaret merkezi olduğunu ifade etti.

Hitit, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de aynı önemini koruyan kentin, Türkiye'de nüfus ve ekonomik büyüklük bakımından 6. sırada olduğunu ifade eden Ata, şunları kaydetti:

"Gaziantep, sanayi ve ticaret potansiyeliyle de çok önemli başarılara ulaşmıştır. Burası geçen yıl 6,5 milyar dolar ihracat gerçekleştiren bir şehirdir. Dünyanın 170'ten fazla ülkesine ihracat yapıyoruz. 4 Organize Sanayi Bölgesi'nde 120 bin civarında istihdam sağlanıyor, 5. organize bölgemiz tamamlanma aşamasındadır. Kilis Valiliği ile Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgesini kuracağız. Hollanda'ya geçtiğimiz yıl 81,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. 2014 yılının 5 aylık döneminde 42 milyon dolar civarında olup, bu yıl geçtiğimiz yıl rakamlarını daha da artıracağımız inancındayım. Türkiye-Hollanda arasında ticari ilişkiler de çok önemli bir potansiyele sahip. Geçtiğimiz yıl 6,7 milyar dolarlık bir ticari potansiyel var. Bu ticaretin şu ana kadar Hollanda lehine geliştiği görülüyor, ancak temennimiz iki ülke arasındaki ticaretin dengelenmesidir. Bir anlamda bu durum Hollanda'nın ticaretteki başarısının bir göstergesidir."

Ata, Hollanda firmalarını Gaziantepli sanayicilerle işbirliği ve yatırım yapmaya davet etti.

Vali Erdal Ata, konuşmanın ardından ziyaretin anısına Bakan Ploumen'e Gaziantep yöresi el sanatları ürünlerinden oluşan hediyeler verdi.