Güneydoğu ihracatının lokomotif kenti Gaziantep, kriz bölgelerinde kaybedilen pazarları alternatif ülkelerle telafi etmeyi planlıyor.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ihracat projeksiyonlarını hiçbir zaman tek bir ülkeye göre yapmadıklarını söyledi. 

Ticaretlerinin büyük bölümünün Ortadoğu ülkelerine yönelik olduğunu vurgulayan Çıkmaz, en fazla dış satım yaptıkları Irak ve Suriye'de ise iç savaşın yaşandığını hatırlattı.

Suriye'deki savaşın ilk yılında bu ülkeye yaptıkları ihracatın neredeyse bitme noktasına geldiğini anımsatın Çıkmaz, yılmadan üretmeye devam eden iş adamlarının kriz bölgelerini fırsata çevirmeyi bildiğini dile getirdi.

Benzer konunun Irak'ta gündeme geldiğini anlatan Çıkmaz, "Irak'taki panik durumu bitti. İhracatçılarımız ürünlerini alternatif yollarla ulaştırıyor. Ayrıca Kerkük ve Musul'la ticarette bir sıkıntı görülmüyor. Para akışı da devam ediyor. Şu anda ürünlerimizin bir bölümünü İran üzerinden gönderiyoruz" dedi.

Çıkmaz, sorun bölgelerdeki gelişmelerden dolayı düşen ihracatı farklı ülkelerle telafi etmeye çalıştıklarını ifade etti. 

Kentte 900 fabrika bulunduğunu vurgulayan Çıkmaz, şunları kaydetti:

"Gaziantep'in ihracat kültürü gelişti. İlla Irak olacak diye bir şey yok. Hiçbir zaman tek ülkeye göre yatırım yapmadık. İş adamlarımız farklı seçeneklerle ihracatını artırmaya çalışıyor. Irak'a ihracatımız yüzde 52'den yüzde 38'e kadar düştü ancak başka pazarlarla bunu telafi etmenin planlarını yapıyoruz."

Çıkmaz, bölge ihracatında Almanya, Fransa, İtalya ve Afrika'nın öne çıkmaya başladığını dile getirdi. Dünyanın her noktasına ürün gönderdiklerinin altını çizen Çıkmaz, "Türk malı artık kabullendi. Sanayicilerimiz kaliteli ürünlerle dünyayı fethetmeyi başardı. Hem Türk mallarının hem de Türk pasaportunun imajı arttı" şeklinde konuştu.