Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından mesleki yeterlilik belgesi olmayan inşaat ustalarına eğitim verilecek. Açılacak kurslara kayıt şahsen veya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü web sitesinden yapılabilecek.
Gaziantep Valiliğinden yapılan açıklamada, "Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere ilişkin Tebliğ’ 25.05.2015 tarih ve 29366 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Tebliğ eki listede yer alan 40 meslek için yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilmiş ve ilgili tebliğde, “Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesine Sahip Olmayan Kişiler İş Bu Tebliğ Yayım Tarihinden İtibaren On iki ay Sonra Çalıştırılamazlar” hükmü uyarınca geçici ustalık belgesine sahip olanlar dahil olmak üzere 25.05.2016 tarihinden sonra çalıştırılmalarının yasaklanacağı belirtilmiştir. Yapı sektöründe çalışanların "Mesleki Yeterlilik Belgesi" alabilmelerine yardımcı olunabilmesi ve yapı sektöründe yeterlilik belgeli inşaat ustası dar boğazının yaşanmaması amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arası. "Yapı Sektöründe Çalışan Meslek Erbaplarının Mesleki Niteliklerinin Geliştirilmesi Protokolü imzalanmıştır. Bu protokol çerçevesinde daha önce kayıt şahsen veya web sitesi aracılığıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yapılacaktır’’ denildi.
Kursların İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından verileceğinin belirtildiği açıklamada, ‘‘Kurslara katılanların eğitim süresince iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primleri, sınav ücretleri ve eğitici giderleri Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından karşılanacaktır. Bu kapsamda mesleki yeterlilik belgesi (ustalık belgesi) olmayan ve 25.05.2016 tarihinden itibaren inşaatlarda çalışamayacak olan inşaat eğitim ve kayıt işlemleri için bir an önce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir’’ ifadeleri yer aldı.