Gaziantep’in İslahiye ilçesinde kurulan sebze meyve pazarı, işgalliye ücretlerini yıllık peşin olarak isteyen belediyeye tepki olarak açılmadı.
Encümende alınan karara tepki gösteren pazar esnafı, sebze meyve pazarında tezgah açmayarak kararı protesto etti. İşgalliye bedelinin peşin olarak istenmesine tepki gösteren esnaf, İslahiye Belediyesi Encümeninin aldığı bu karardan vazgeçmesini istedi. Pazarın açılmaması en çok bölge halkını mağdur ederken, vatandaş market ve manavlara yöneldi.
2-3 Bin TL arasında değişen işgalliye bedellerini çok bulan pazarcı esnafı, "Belediyenin talep ettiği ücretti çok bulduk. 3 veya 2 bin TL gibi rakamlar talep edilmekte. Buda bize göre çok yüksek rakamlardır" dedi.
Belediye Başkanı ile görüşerek indirim talep ettiklerini belirten esnaf " Ancak bu indirim gerçekleşmedi. Bizde pazarcı esnafı olarak pazar kurmadık" dedi.
VATANDAŞ MARKETLERE YÖNELDİ
Vatandaşın haftalık meyve ve sebze ihtiyacını karşılayan pazarın kurulmaması ise en çok vatandaşı mağdur etti. Pazar ihtiyaçlarını karşılayamayan vatandaşlar, marketlerinin meyve sebze reyonlarında yolunu tutarak pazarın açılmamasına sitem ettiler.
İki tarafından anlaşmazlıktan vatandaşın mağdur olduğunu belirten ilçe halkı, "Biz vatandaş olarak mağduruz. İki tarafında anlaşarak bizlerin mağduriyetinin giderilmesi gerekir. Belediye ile pazarcıların arasındaki sorun nedeniyle pazar alışverişi yapamıyoruz. Burada kim haklı derseniz bana göre vatandaş haklı" diyerek tepkilerini dile getirdi.
PAZAR YERİNDE YENİ DÜZENLEME YAPILDI
İslahiye Belediye Başkan Yardımcısı Murat Ergün Mideoğlu ise " Türkiye’nin her bölgesinde kurulan pazarlar belediyelerin denetiminde olur. Burada bu pazarlar şimdiye kadar hep düzensiz kuruldu ve herhangi bir kontrol mekanizme işletilemedi. Hem pazarcı esnafının daha iyi satış yapabilmesi hem de halkımızın daha iyi, daha temiz, daha sağlıklı ve daha hijyenik bir ortamda alışveriş yapmalarını sağlamak amacıyla belediyemiz tarafında bir takım düzenlemeler yaptık. Kışın yağmurda karda, yazında güneşten korumak için uzay çatı sistemi yaptık. Bunun yanında satış tezgahlarının yerlerini standartlara uygun aynı ölçülerde tutarak tüm esnaflarla yer yaptık . Bu düzenlemeleri yaptıktan sonra daha güzel bir şekle gelen pazaryerinde, gıda satan ve sebze meyve satanları bir birinde ayırdık. Daha evvel haftalık yer işgalliyesi olarak 25 ile 30 TL gibi rakamlar alıyorduk. Burada personel sıkıntısı çektiğimiz için bizde aldığımız bedeli yılık olarak almayı düşündük ve meclisimizin aldığı kararla pazar yerinin metre karesine göre 2 bin TL, bazı yerlerde ise 3 bin TL ücret talep ettik" dedi.
"Talep edilen rakamların bin TL peşin geriye kalan miktarını ise 3 ay sonraya ödemek şartı koyduk" diyen Mideoğlu, "Buradaki amacımız haftalık para toplayan zabıta personelin asli görevi olan denetim görevini yerine getirmesi sağlamaktı. Belirtilen bedeli pazarcı kardeşlerimiz fazla buldu. Biz diğer il ve ilçelerden yaptığımız araştırmalarda bu rakamların normal olduğunu düşünüyoruz. Bu sorun giderilecektir, ancak arkadaşların pazarı kurmaması kendi adlarına sıkıntı doğuracaktır. Belediyemiz meclisin aldığı kararı uygulayacaktır. Aldığımız karar neticesinde halkımızın daha sağlıklı ürün alabilmesi için sağlık denetimlerinden gramaj denetimlerini kayıt altına almıştık. Kayıt altına alınan denetimlerde hem esnaflar, hem de vatandaşların gönülleri rahat olacaktır. Bizler belediye olarak bugün pazarının kurulacağını düşünmüştük, eğer böyle olacağını bilseydik vatandaşımızı mağdur etmezdik" diye konuştu.
Kararın uygulanacağını belirten Mideoğlu, "Biz bu olayı meclise taşıyacağız. Vatandaşımız burada rahat olsunlar, bu kararlar hem vatandaşın yararına hem de satıcının yararına. Bu kural uygulanmazsa düzensizlik devam edecektir. Amacımız kimseyi mağdur etmek değildir. Bizim yaptığımız tüm Türkiye de olduğu gibi sistem kurmak. Biz yer dağıtımını kura çekimi ile yapmak istedik onlarda buna yanaşmadılar. Pazar açmamalarının ana nedeni bana göre kura çekimiydi" diye konuştu.