Şehitkamil Belediyesi tarafından LYS sınavına girecek öğrencilerin motivasyonlarının artırılması ve sınav kaygılarının en aza indirilmesi için ilçedeki lise öğrencileri için seminer düzenlendi.
"Psikoloji Çözümleri 2: Sınav Kaygısı" konulu bir seminere konuşmacı olarak katılan Hasan Kalyoncu Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Tolga Arıcak, sınav kaygısı ile baş etme yöntemlerini anlattı. Şehitkamil Belediyesi tarafından ilçede bulunan lise son sınıf öğrencilerinin üniversiteye giriş sınavındaki kaygılarını giderilmesi hedeflenen öğrencilerin yoğun katılımı oldu. Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan HKÜ İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Tolga Arıcak, seminere sınav kaygısını tanımlayarak başladı. Prof. Dr. Osman Tolga Arıcak, sınava hazırlık için nasıl bir yöntem seçilmesi gerektiğini, sınav anında heyecanı yenmek için gerekli olan tedbirler aktarıldı. Sınav kaygısının, sınavlardan kaynaklanan stresin oluşturduğu karmaşık fizyolojik ve psikolojik durum olduğunu belirten Prof. Dr. Arıcak, aşırı kaygı veya kaygısızlığın başarısızlığa yol açacağını ifade etti. Sınav stresi ve kaygısı ile başa çıkmanın yolunun ise pratik olarak mümkün olduğunu belirterek, bazı teknikleri anlatan Arıcak, “Test esnasında kaygınız yükselirse: Kontrol sizde, yavaş ve derin nefes alın. ‘elimden geleni yapıyorum, güvendeyim, üstesinden gelebilirim, yeterliyim’ gibi düşünceleri nefes egzersizi eşliğinde telkin edin” dedi. Arıcak, öğrencilere son olarak “Öncelikli göreviniz kazanmak değil, sınavı selametle tamamlamaktır” şeklinde konuştu..
SINAVA MOTİVASYON ARTTI
Seminerin kendileri açısından olumlu geçtiğini dile getiren öğrenciler, verilen bilgilerin sınav motivasyonlarını daha da arttırdığını kaydetti. Öğrenciler, “LYS’ye hazırlandığımız için kaygı ve stresi aynı anda yaşıyoruz. Daha önce girdiğimiz sınavda heyecan ve panik ile birlikte birçok yanlışlar da beraberinde geliyordu. Bu seminere katılmamız bizler açısından çok olumlu geçti. Hocamız, sınav kaygısı yaşamamamız için her türlü psikolojik bilgileri aktardı ve bütün kaygımızı ortadan kaldırdı diyebiliriz. Bundan sonraki gireceğimiz sınavlarda her hangi bir kaygı ve stres yaşayacağımızı düşünmüyoruz. Çünkü verilen bilgiler bizleri gerçekten sınava tam anlamıyla motive etti. Bu tür seminerlerin sık sık yapılmasını istiyoruz. Bizlere bu desteği sunan Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu’na ve Prof. Dr. Osman Tolga Arıcak’a yürekten teşekkür ediyoruz” diye konuştu.