MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Çelenk Merkez Bankası’nın faiz indirim kararını değerlendirdi.
Merkez Bankası’nın faiz indirimi sürecine devam etmesinin iş dünyası adına sevindirici bir gelişme olduğunu belirten Çelenk, “Merkez Bankası’nın faiz indirimleri konusundaki bu kararlı tutumu, 15 Temmuz darbe girişimi ile Türkiye ekonomisinin sürüklenmek istendiği uçuruma ve Yeni Türkiye’de yeri olmayan ‘yüksek faiz, yüksek üretim maliyeti ve düşük yatırım’ tuzağına düşmeyeceğini göstermiştir” dedi.
Çelenk ayrıca, dün 2,95’in üzerini gören Dolar/TL’nin Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararının hemen ardından 2,94’ün altına düşmesinin, son dönemde küresel ekonomik gelişmeler karşısında yukarı yönlü baskı altında kalan kur için olumlu bir gelişme olduğunu kaydetti.
“Yatırımcı lehine hızlı bir şekilde yansımalı”
Çelenk, bununla birlikte, TCMB’nin bu kararının bankaların mevcut faiz oranlarına yatırımcı lehine hızlı bir şekilde yansıması gerektiğini yineledi ve “Bankalar tarafından kullandırılan kredilerin maliyetleri düşmedikçe, ekonomik aktivitedeki canlılığın sürdürülebilir olması mümkün değildir. Bu bağlamda Merkez’den beklentimiz, yalnızca faiz koridorunun üst bandında değil, aynı zamanda politika faizinde de indirime giderek ekonomik büyümeyi ön plana alan adımlar atmasıdır” şeklinde konuştu.