Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Nizip Meslek Yüksek Okulu Organik Tarım Bölümü öğrencileri tarafından Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde bulunan Gazivet Bıldırcın Yumurtası Üretim Çiftliği’ne teknik gezi düzenlendi.
Organik Tarım Bölümü öğrencileri üretim çiftliğini gezerken kuluçka makinelerinin nasıl çalıştığını, bıldırcın yumurtası üretmek için gerekli ortam şartları, nem, sıcaklık ve havalandırma açısından nasıl özelliklerin olması gerektiğini yerinde öğrenme fırsatı yakaladı. Nizip Meslek Yüksek Okulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Serdar Türker, hem ‘Proje Yönetimi’ hem de ‘Organik Hayvan Yetiştiriciliği’ dersinde anlatılan konuların pekişmesi açısından bu tarz gezilerin önem kazandığını, öğrencilerin sektörleri tanıma ve iş olanaklarını kıyaslama açısından faydalı olduğunu belirtti. Öğr. Gör. Türker, çiftliğin helal sertifikasına sahip ve Türkiye’nin ilk bıldırcın yumurtası çiftliği olması, sektörde öncü kuruluş olduğunu gösterdiğini ifade etti. Öğr. Gör. Türker, bıldırcın yumurtalarının renk ve desenlerinin birbirinden farklı olduğunu gören ve bıldırcınların her birinin ömrü boyunca sadece kendilerine özgü desenlerde farklı karakterlerde yumurtladığı bilgisini öğrenen öğrencilerin edindikleri bilgiler karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediklerini ifade etti. Öğrencilerin mühendis, veteriner ve firma yetkilileriyle kurmuş olduğu diyaloglar ve göstermiş oldukları yoğun ilgi de gezilerin amacına ulaştığını da göstermekte olduğunu sözlerine ekledi. Aynı zamanda bir gıda mühendisi olan Nizip Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Veliddin Çiftci de bıldırcın yumurtasının kolestrolü düşük hayvansal protein kaynaklı gıdalar arasında önemli bir alternatif olduğunu, tavuk yumurtasına kıyasla daha fazla fosfor, demir ve potasyum içerdiğini belirterek, besin değeri açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Astım, bronşit gibi rahatsızlığı olan insanlarda çiğ tüketildiğinde ciğerlerde rahatlama meydana getirdiğini söyleyen Öğr. Gör. Çiftci, çocukların gelişimi ve iştahı açısından insan sağlığına son derece faydalı olduğunu vurguladı. Nizip Meslek Yüksek Okulu Müdürü Öğr. Gör. Özkan Gökçek ise, Gazivet firmasından getirtilen bıldırcın yumurtaları ve damızlık hayvanlar sayesinde Organik Tarım Bölümü için edinilen Nizip Meslek Yüksek Okulu’na ait kuluçka makinesi kullanılarak bıldırcın yumurtasından elde edilecek yeni damızlık bıldırcınlarla üretimin devam edeceğini belirtti. Bu üretim döneminde bıldırcın yavrularının yaklaşık 35-42 gün süre zarfında yumurta vermeye başladığını ve bunun öğrenciler tarafından gözlemlenmesi sonucunda projelerin etkinlik kalitesinin de arttığını ifade etti. Teknik gezilerin öğrencilerin firmalar hakkında detaylı bilgiye sahip olduklarını ve imalat bölümlerinin görülmesiyle üretimdeki her prosesin nasıl ve ne şekilde gerçekleştiğini kavrayan öğrenciler için faydalı olduğunu aktaran Öğr. Gör. Gökçek, kapılarını öğrencilere açtığı için Gazivet Bıldırcın Üretim Çiftliği’ne teşekkürlerini sundu.